fittja 83663
Inrikes

Åtalade för brutal gruppvåldtäkt släpps – advokaten rasar

Publicerad 12/8/2017
Annons

➤ En av de åtalade menade att våldtäkten bara var ”en skojgrej”.

I augusti 2016 våldtogs en kvinna i 30-årsåldern av upp till tio män i Stockholmsförorten Fittja. Ytterligare ett tiotal män ska ha befunnit sig på platsen.

I slutet av 2016 kunde sperma från kvinnans kläder matchas mot tre män. Dessa greps dock inte förrän i juni i år på grund av resursbrist. Initialt undersökte polisen också fel trapphus och fick sedan göra om brottsplatsundersökningen.

Efter våldtäkten bad kvinnan om hjälp från människor i omgivningen men fick ingen sådan och blev istället kallad ”äcklig” och man påpekade att hon hade sperma på sig. Inte ens spärrvakten i tunnelbanan visade något intresse av att hjälpa henne. Först efter att hon tagit tunnelbanan in till centrala Stockholm och själv uppsökt polisen fick hon hjälp.

Under våldtäkten hade en man kommit ut i trapphuset och sett vad som hände men valt att inte larma polisen. I förhör uppgav mannen att han bott i Fittja i 15 år och att man har ”lärt sig att inte se eller höra så mycket”.

Det flera timmar långa övergreppet präglades av en råhet som chockerat många. Männen ska även ha misshandlat kvinnan och filmat övergreppet med mobilkamera.

Tre män åtalades sedermera för grov våldtäkt och två män åtalades för medhjälp till grov våldtäkt. Åklagaren ville att samtliga skulle dömas till fängelse då rättegången avslutades under onsdagen.

Idag meddelar Södertörns tingsrätt att man sent igår släppte de tre männen eftersom det inte längre finns skäl för fortsatt häktning. Detta tolkas som att de kommer att frias.

”Min klient reagerar mycket starkt på beslutet och känner sig rättslös. Hon kommenterar – ’Vem ska tro på mig jag är ju missbrukare och beter mig inte som det perfekta offret domstolen är van vid'”, skriver kvinnans advokat Elisabeth Massi Fritz i ett sms till Metro.

”Jag som hennes advokat är förstås förbannad på att denna grupp utsatta kvinnor inte tas på allvar, vi avvaktar med fler kommentarer tills dom meddelas. Jag kommer fortsätta kämpa för min klient eftersom hon har varit utsatt för en allvarlig våldtäkt. Det här målet ska prövas genom alla instanser det går”.

Dom meddelas den 19 december.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
554Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons