0
Inrikes

Åtalas för bidragsbrott – fuskade till sig 200 000 i sjukersättning och bostadstillägg

Publicerad 4/27/2018
Annons

45-årige Cyril, bosatt i Åmål men medborgare i Frankrike, åtalas för bidragsbrott. Enligt åtalet har han fuskat till sig drygt 200 000 kronor i sjukersättning och bostadstillägg.

Cyril har parallellt med att han jobbat, vid 50 tillfällen sedan 2005, kvitterat ut över 100 000 kronor i sjukersättning som han inte haft rätt till. Han har också ansökt om och under en längre tid fått bostadstillägg med sammanlagt knappt 100 000 kronor genom att uppge sjukersättningen som inkomst.

Försäkringskassan har inte förrän i år kontrollerat att Cyrils uppgifter stämmer. På myndigheten friskriver man sig från ansvar och påpekar att det är bidragstagarens skyldighet att anmäla ändrad inkomst.

Cyril åtalades och dömdes 2014 av Göteborgs tingsrätt för misshandel av sin flickvän. Enligt domen har Cyril tagit stryptag på flickvännen och slagit henne flera gånger i huvudet. Vittnen beskriver i domen parets relation som fylld av bråk och konflikter.

Hovrätten för Västra Sverige ändrade emellertid efter överklagande tingsrättens dom och frikände Cyril som nekat till anklagelserna. Bevisningen ansågs inte räcka till.

Cyril nekar även till de bidragsbrott han nu åtalas för. Detta trots att bevis finns i form av lönespecifikationer från den arbetsplats där han arbetat samtidigt som han uppburit sjukersättning.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1060Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons