Källa: Polisen

Inrikes

Åtalet mot terrormördade Ebbas gravskändare skjuts upp – utvisningsdömde mannen är försvunnen

Publicerad 3/8/2019
Annons

Den 59-årige man med polskt ursprung som under en längre tid vid upprepade tillfällen vandaliserat 11-åriga terroroffret Ebbas grav i Stockholm skulle ha ställts inför rätta på fredagen. Nu måste rättegången skjutas upp på obestämd tid eftersom polisen inte har lyckats hitta den sedan tidigare utvisningsdömde mannen.

Domstolen har inte lyckats delge den åtalade kallelse till huvudförhandling, och rätten bedömer att han inte kan åtalas och dömas i sin frånvaro i form av en tredskodom. Ebbas pappa Stefan är kritisk till hur saken hanterats.

– Jag är så upprörd att jag skakar, jag finner inga ord. Jag tog för givet att han var delgiven, säger Stefan i en kommentar till tidningen Mitti.

Stefan är samtidigt förvånad över att polisen inte kunnat hitta mannen, eftersom han själv i närtid sett gravskändaren vid flera tillfällen när han besökt dotterns grav.

– Sedan åtalet har jag sett honom säkert fem gånger, varav två gånger vid Ebbas grav. Så varför har de inte kunnat hitta honom och delge honom misstanke? Jag tycker det är så dåligt.

Stefan säger att om han känt till att polisen inte kunnat hitta förövaren så kunde han ha hjälpt till men anser samtidigt inte att det är hans uppgift som brottsutsatt att skugga gärningsmannen.

LÄS MER: Utvisningsdömd fortsätter förstöra vid terrormördade Ebbas grav – spottade på pappan

Som grund för åtalet finns ett flertal polisanmälningar från Stefan, den senaste gjordes den 11 december förra året. Även efter att åtal väckts har mannen fortsatt att vandalisera Ebbas grav. Nu befarar Stefan att mannen ska fortsätta med sin gravskändning till dess polisen eventuellt lyckas få tag på honom.

Stefan säger att hans förtroende för polisen och rättssystemet kommer att vara svårt att reparera.

– Det känns som att ingen bryr sig. Ska det vara såhär?

Tidigare har Stefan kritiserat det extremt låga skadestånd som ådömts terroristen Rakhmat Aikilov som med en stulen lastbil den 7 april 2017 mejade ned ett stort antal personer på Drottninggatan i centrala Stockholm. Fem personer dog, en av dem 11-åriga Ebba.

Stefan har också uttryckt skarp kritik mot de svenska myndigheterna för hanteringen av Akilov som vid brottstillfället skulle ha varit utvisad ur Sverige eller tagen i förvar i avvaktan på att utvisningen verkställdes.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1067”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons