En man som dömts till fängelse i 14 år för flera grova våldtäkter mot barn anställdes av Fagersta kommun i Västmanland där han enligt uppgift även fick arbeta med barn och ungdomar. När mannens chef konfronteras lägger man locket på.

Det är den lokala nättidningen Fagersta Nyheter som, baserat på uppgifter från föräldrar och anställda i skolväsendet, avslöjar att en man som dömts för flera grova sexualbrott mot barn arbetar inom Fagersta kommun.

LÄS ÄVEN: Kriminalvårdens terapi för pedofiler ger ökad risk för återfall

Mannen, som inte namnges, avslöjades först genom en Facebookgrupp och har enligt lokaltidningen gjort sig skyldig till ett hundratal grova sexuella övergrepp mot sin dotter och även hennes kamrat. För dessa brott dömdes mannen till 14 års fängelse – men redan efter nio år ska han ha försatts på fri fot och erbjudits ett nytt liv under skyddad identitet.

”Har kommunen ingen koll alls?”

Trots att Fagersta kommun uppges ha en policy där det råder nolltolerans mot att anställa sexualbrottslingar visar det sig att mannen lyckats få arbete i kommunen. Det framgår av rapporteringen att mannen arbetat inom utbildnings- och fritidsnämndens arbetsområde där han haft kontakt med barn och ungdomar.

En mamma som tagit kontakt med lokaltidningen är bestört och undrar vad kommunen har för koll på sina anställda.

– Det här är ju fruktansvärt. Har Fagersta kommun ingen koll alls på vilka de anställer?

”Vi har sekretess på vår personal”

När lokaltidningen konfronterar ansvarig chef på brottslingens arbetsplats berättar personen att de har stängt av mannen från arbetet och hänvisar vidare frågor till kommunen.

– Jag kan inte svara på någonting. Vi har sekretess på vår personal, säger chefen till Fagersta Nyheter.

https://www.facebook.com/Fagersta/posts/1705249472959622

Polen införde register över sexbrottslingar

I januari 2018 rapporterade Samhällsnytt att det polska justitiedepartementet har publicerat ett webbaserat register med namn och bilder på dömda sexbrottslingar. Det handlar framför allt handlar om personer som begått övergrepp mot barn.

Databasen innehöll vid tidpunkten information som namn, födelseplatser, vistelseort och bilder på cirka 800 dömda förövare samt detaljer om deras brottsliga handlingar och är sökbar för allmänheten. Myndigheten uppgav vid tillfället att registret skulle uppdateras kontinuerligt.

Justitieminister Zbigniew Ziobro kommenterade införandet av databasen att Polens barn går före förbrytares rätt till anonymitet. Vid sidan om det allmänna registret finns det även ett utökat register som innehåller personer som dömts för innehav av barnpornografi. Den databasen ska exempelvis användas av skolledningar för att kontrollera arbetssökande innan anställning.

LÄS ÄVEN: S-topp censurerar kommuninformation: ”Ett problem att det hamnar i sociala medier”