Kvinnor och barn flyr Islamiska statens sista fäste i Syrien. Men flykten betyder inte att IS dör ut, förklarar de återvändande. ”Det var hungern som tvingade ut oss, annars hade vi stannat”, förklarar en kvinna i terroristorganisationen. 

Det är Sveriges Radio som har träffat de kvinnor och barn som nu överlämnar sig och vädjar om att få återvända till trygghet och välfärd i de länder där man bodde innan flytten till Mellanöstern.

Flera kvinnor förklarar att den enda anledningen till att man överlämnar sig från det sista IS-fästet Baghouz i Syrien är matbrist.

– Hungern, det var hungern som tvingade ut oss, annars hade vi stannat, säger IS-terroristen Umm Karam.

LÄS ÄVEN: IS-terrorist vädjar till statsministern: ”Ta hand om oss medborgare före flyktingar”

I reportaget möter statsradion en farmor som blivit tvungen att ta hand om sina tre barnbarn efter att fyra av hennes söner stupat i strid som terrorister. Kvinnan är säker på att det hon betraktar som det heliga kriget inte är över och säger, ”jag kommer att få min hämnd genom Allah”.

Ytterligare en kvinna instämmer att det heliga kriget inte är över och förtydligar att bara muslimer kan förstå vad hon menar. Sedan förtydligar hon att den ”Islamiska staten inte kan dö. Detta är vår mark, om Allah vill kommer IS tillbaka”.

När det gäller ånger för sina terrorhandlingar mot oskyldiga människor som stått i vägen för islamisterna lyser det med sin frånvaro.

– Jag tackar Allah för allt, mina barn var hungriga i flera månader, men jag tackar Allah. Jag ångrar inte att jag valde att leva i den IS-staten, förklarar en kvinna.

LÄS ÄVEN: Löfven vägrar ändra grundlagen: Terrorister ska behålla svenskt medborgarskap