På tisdagen var två partifunktionärer för Alternativ för Sverige (AfS) ute och kampanjade för partiet när de bryskt stoppades av polisen som agerade på en anonym anmälan om hets mot folkgrupp. En anmälan upprättades och funktionärerna tvingades avbryta och ta bort sitt kampanjmaterial. AfS har nu motanmält poliserna som de menar hindrat dem i deras grundlagsskyddade demokratiska opinionsbildning.

Partiet berättar på sin webbplats hur deras medarbetare i Kalmar konfronterades av polisen, anmäldes för hets mot folkgrupp och tvingades ta ned den banderoll med partiets stora profilfråga som är återvandring.

Partiarbetarna hade ändå tänkt ta bort banderollen som man hängt upp på ett broräcke eftersom manifestationen var över. Men innan man hann göra det dök en polispatrull upp. Poliserna uppgav att någon anmält partifunktionärerna för hets mot folkgrupp för budskapet på banderollen som löd ”Återvandring nu!”.

De två funktionärerna tvingades identifiera sig och en polisanmälan upprättades därefter mot dem. Poliserna menade att de gjort sig skyldiga till hets mot folkgrupp eftersom det kan finnas personer som finner budskapet kränkande. Man menade också att det var fråga om olaglig affischering, vilket lades till som ytterligare brottspunkt i anmälan.

När lokaltidningen Barometern rapporterar om händelsen gör man det med epitetet ”högerextremister” och utan uppgift om partitillhörighet. Man vill inte heller berätta vad som stod på banderollen utan skriver i stället att det rört sig om ”ett främlingsfientligt budskap”.

En annan lokaltidning, Dagens Kalmar, har enligt uppgift på AfS webbplats gjort upprepade försök att få fram namnen på partifunktionärerna för att kunna hänga ut dem med namn och bild.

Partiledare Gustav Kasselstrand säger i en kommentar till det inträffade att åsiktsbrott inte hör hemma i ett land som säger sig ha yttrandefrihet. Det är sedan tidigare känt att AfS vill avskaffa den av också många andra omdiskuterade inskränkningen i åsikts- och yttrandefriheten.

Kasselstrand anser samtidigt att man med sin kampanj inte brutit mot lagen så som den ser ut idag och att det borde varit uppenbart för polisen. Han har därför motanmält poliserna för så kallad falsk tillvitelse, ett brott som den begår som medvetet falskt anklagar någon för brott.

Partifunktionärerna berättar att många, i motsats till polisen och den som slagit larm, signalerade att de gillade banderollen. Ett stort antal passerande bilister ska ha tutat uppskattande och gjort tummen upp genom vindrutan.