Just nu härjar runt 35 skogsbränder runtom i Sverige. En underbemannad räddningstjänst går på knäna för att släcka och få bränderna under kontroll. För arbetet behövs bland annat helikoptrar för vattenbombning. sådana har man tvingats hyra in från utlandet. Det svenska försvaret har nämligen semester och anser inte att det är deras problem att Sverige brinner.

Åtta av de tio helikoptrar som försvarsmakten har till sitt förfogande står därför på marken i stället för att delta i släckningsarbetet. Detta väcker kritik men från försvaret slår man ifrån sig:

– Brandbekämpning är inte vår uppgift. Vi får inte kalla in personal från semestern, säger försvarsmaktens presskommunikatör Mikael Abrahamsson i en kommentar till media.

Missa inte vårt PLUS-innehåll!

Samtidigt har situationen förvärrats på många platser där bränderna nu sprider sig. På vissa orter måste nu alla boende evakueras Och medan det svenska försvaret har semester deltar i stället brandflyg från Italien och Frankrike i släckningsarbetet.

Beskedet från Försvarsmakten om att man saknar skyldighet att rycka in ifrågasätts. Enligt lagen om stöd till samhället ska försvaret tvärtom stödja vid kriser av det här slaget och ställa sina resurser till förfogande. Många menar också att oavsett absolut skyldighet eller inte borde det vara självklart att försvaret ställer upp när Sverige brinner.

LÄS MER: Dan Eliasson åter i blåsväder – “borde skämmas”

Men på försvarsmakten gör man en annan tolkning av den skyldigheten och vidhåller att semestrar går före att rädda Sverige från att brinna upp:

– Lagen om skydd mot olyckor medger inte att Försvarsmakten sätter helikopterbesättningar i beredskap eller kallar in personal som har semester. Myndigheten får stödja samhället på begäran med de resurser som finns tillgängliga, hävdar en annan av försvarets presskommunikatörer, Jesper Tengroth.

Enligt en tredje presskommunikatör, Rickard Wissman, ska “tillgängliga resurser” när det gäller personal tolkas som sådana som inte har semester eller är lediga av någon annan anledning. Att bistå vid allvarliga skogsbränder faller dessutom utanför försvarsmaktens ansvar anser Wissman och hänvisar till politikerna:

– Det här är inte den uppgiften som vi har fått av regering och riksdag att prioritera.