0
Inrikes

Åtta bulgarer åtalas i organiserad tiggarhärva som omsatt mångmiljonbelopp

Publicerad 9/14/2018
Annons

På fredagen väcktes åtal mot åtta män Från Bulgarien som misstänks vara så kallade ”tiggarbossar” och i organiserad form ha utnyttjat landsmän att tigga på gatorna på olika platser i Småland. Åtalet är ett av de mest omfattande i sitt slag och verksamheten har omsatt flera miljoner kronor.

Sju av de åtalade sitter häktade. Av dessa tillhör sex stycken samma släkt. En av de sju, en 75-årig man som fått svenskt medborgarskap, undgick häktning då han endast är misstänkt för medhjälp till människohandeln i form av att ha tillhandahållit sovplatser åt några av de hitresta tiggarna. Andra har inhysts i olagliga tiggarläger i skogar och i skrotmässig husvagnar på parkeringsplatser.

Samtliga åtalade nekar till brott. Det framgår inte om de nekar till själva handlingarna eller vidgår dessa men inte anser att de ska betraktas som brottsliga.

Sammanlagt är det ett 60-tal hitresta tiggare som befunnit sig längst ned i den kriminella näringskedjan. Endast runt 40 av dessa har det gått att fastställa identiteten på och av dem figurerar 13 stycken som brottsoffer i åtalet.

Åldrarna på de hitresta tiggarna varierar från strax under 18 år till 50-årsåldern, varav några är funktionshindrade. Några av de som ska vittna under rättegången har återvänt till Bulgarien och kommer att få vittna via länk.

Förutom människohandel finns flera fall av misshandel med bland åtalspunkterna. Åtalet är ett resultat av ett samarbete mellan svensk och bulgarisk polis. Tre av de åtalade greps i Bulgarien och utlämnades till Sverige.

Polis och åklagare uppger att verksamheten har omsatt mångmiljonbelopp.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1192”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons