En ensam gärningsman sköt på lördagen ihjäl elva personer och skadade ytterligare ett stort antal i en fullsatt synagoga i Pittsburgh i USA. Gärningsmannen ska ha haft antisemitiska motiv och skanderat ”död åt alla judar” under attentatet som utfördes under pågående gudstjänst.

Flera av de ingripande poliserna uppges också finnas bland de skadade. Uppgifterna om skytten är knapphändiga. Enligt SVT – som i vanliga fall utelämnar uppgift om etniskt ursprung – rör det sig om en ”vit man”. Amerikanska medier rapporterar att mannen ska haft ett stort skägg, en uppgift som däremot SVT utelämnar.

Den misstänkte mannen uppges ha identifierats som 48-årige Robert Bowers som tidigare spridit antisemitisk propaganda på nätet. Det är i nuläget oklart huruvida det handlar om en högerextremist eller muslimsk konvertit.

Mannen ska ha använt en halvautomatisk pistol av fabrikatet Glock. Han uppges ha skadats i samband med skottväxlingen med polisen.

President Donald Trump har uttryckt sitt deltagande och sade samtidigt att han vill se en skärpning av lagarna om dödsstraff i USA.

Presidenten riktade också kritik mot de vänsterliberaler som tagit tillfället i akt att kräva strängare vapenlagar. Trump menade att synagogans besökare tvärtom skulle ha varit säkrare om de kunnat ha beväpnade vakter på plats.