Attacker mot busschaufförer under färd – kan ha terrormotiv

Delningar

Vid två tillfällen under kort tid har utländska män i 30-årsåldern attackerat körande busschaufförer i två olika städer i Finland och börjat rycka i ratten.

Den första incidenten skedde vid 1-tiden under natten mot onsdag i Urais där bussen var på väg från Helsingfors till Uleåborg. Enligt vittnesmål reste sig en man plötsligt upp och gav sig på föraren. Passagerarna längst fram var dock snabba med att övermanna gärningsmannen och höll fast honom på golvet tills polis kom till platsen.

Centralkriminalpolisen utreder fallet som bland annat misstänkt försök till trafiksabotage och misstänkt lindrig misshandel.

På tisdagseftermiddagen skedde en liknande indicent i Loimaa där bussen var på väg mot Åbo med ca fem passagerare. Även här reste sig en man plötsligt upp och började rycka i ratten.

– Bussen körde över till den mötande filen och snuddade vid en mötande buss som hann väja så att endast sidospeglarna tog i, berättar Petri Valtanen, verkställande direktör för Valtasen Liikenne vars buss blev utsatt för attacken.

– Om inte den mötande bussens chaufför reagerat skulle det ha blivit en frontalkrock, konstaterar Valtanen.

Chauffören kunde stanna bussen vid en hållplats och lyckades tillsammans med passagerare att få bort mannen som sedan greps.

– Det är ännu för tidigt att säga om de här två fallen har koppling till varandra. Vi vet inte heller ännu om de här två händelserna har terroristiskt motiv, men vi utreder även den saken, säger utredningsledare Sanna Springare på Centralkriminalpolisen.

Delningar

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.

81 KOMMENTARER

 1. För några dagar sedan rapporterade SVT att om inte Finland öppnar sina gränser som Sverige så kommer deras befolkning att börja minska efter 17 år. Säg detta till Bulgarien när de 2025 har högre HDI än Sverige fastän kraftigt minskande befolkning.

 2. Men vad är detta? Det är ju mordförsök vi pratar om, och de pratar om trafiksabotage och lindrig misshandel?!?

  Nej, rejält straff och livstids utvisning. Då snackar vi.

 3. ”säger utredningsledare Sanna Springare på Centralkriminalpolisen.”
  Är hon alltså den SANNA polisen Springare, menar hon? Nog tusan tror jag väl att Örebropolisens Peter Springare är lika sann, han?!

  Hur som helst säger det kanske något om dagsformen på Islamiska Staten att bomber och automatvapen i Syrien har ersatts av att åka buss i Finland.

 4. ”började rycka i ratten” terrormotiv”
  Det tror inte jag-Jag tror de var ivriga att påbörja sin yrkesutbildning till chaufförer och börja tjäna pengar, försörja sina familjer och betala skatt.

 5. I dessa fall var det alltså passagerare som försökte få bussarna att krasha. Försöken misslyckades tack vare alerta chaufförer och medpassagerare, men …

  Vad hade hänt on chaufförerna själva varit jihadister? Då finns det inte mera någon kvar i bussen som kan förhindra en eventuell kollision.

  Man undrar nu om man överhuvudtaget vågar stiga på en buss med MENA-chaufförer. Tänk om de plötsligt besluter att utlösa sin plats i den islamska himlen och krashar bussen. Ingen kan göra någonting för att rädda sig!!

   • Det är du inte ensam om. Men var försiktig med den s.k. ’Färdtjänsten’.
    Där är du helt utlämnad och har inte en chans. De som driver
    dessa bolag anställer nämligen de som ’kostar minst’.

    • Ja, den så kallade integrationen sker först och främst hos de mest försvarslösa i samhället, inom åldringsvården och inom skol/förskoleväsendet.
     Politikerna sitter tryggt bakom mångkulturanpassade betongväggar…

 6. Samma sak hände ju på Ölandsbron för några år sedan. En nyanländ som sprang fram till busschauffören och drog i ratten för att få bussen att köra av bron!
  Det bortförklarades och försvann ur nyhetsflödet märkligt fort…

 7. Det här är ett försök till Terrordåd. Dvs ett misslyckat Terrordåd. Utan tvivel.
  Sprid till era vänner och bekanta. Om ni är handlingskraftiga och redo att agera för allas säkerhet, sätt er längst fram i bussen.

  • Eller ett lyckat terrordåd. Terror behöver egentligen inte innebära att någon dör just då. Det räcker bra att sprida osäkerhet, skräck och dödsångest.

 8. nysvensk?? vad är det ???

  kan man som svensk bli ny igen???

  nysvensk
  som rör den nysvenska, det svenska språket mellan 1520-talet och 1850-talet

  ja om man som svensk är född på 1500 talet så är man nysvensk idag….

  annars är invandrare utbytt o ersatt av nysvensk av socialdemokrater..
  för att man kan utvisa en invandrare..
  men att utvisa en nysvensk låter ju lite absurd…. dessutom så är invandrare laddat negativt .. så nysvensk är ju positiv….

 9. Vi har väl varit under attack länge, men 7k nonchalerar mord, våldtäkter, misshandel, no go zoner, bilbränder, husbränder med en lång lista om annan brottslighet.
  Värst är politikernas impotens och inkompetens.

  • Inkompetensen är svårt att fixa men impotensen avhjälper vi med import av skäggiga ”Boytoys” till våra medelålders feminister! Ca drygt 9000 stycken…

   • Ett perverst spel som söndrar landet.
    Det står i bibeln : Förlåt fader för de ej veta vad de gör.
    Galna potatismonarkin är döende.
    Enorma sociala och ekonomiska katastrofer står för dörren och sveriges ledning lider av galenskap.
    Tvärtomlandet går mot ett
    mystiskt hybris tillmötes.

 10. Finland måste ju vara dummare än Sverige.

  Dom har ett grannland i väst som det här gått fullständigt åt h-vette för med invandrings invationen och så går dom exalt samma väg…

  Sverige hade i alla fall inga andra länder att skrämmas av i våran absoluta närhet.

  En ny höjd av dumhet har satts.

 11. Ni har missförstått det hela.
  Raketingenjören blev bara fustrerad över ett icke stimulerade jobb han hade och ville visa hela världen att han klarar av att köra buss.

 12. K a n vara sjukdomsrelaterat – psyk eller annat som förvrider hjärnan på den sjuke.
  Vad jag vet hälsokontrolleras inte inkommande i Finland, heller..

 13. Kanske OT: det är skrämmande hur dumma den nya generationen har blivit.
  Äldre har alltid klagat över dem unga, men det som pågår nu är makalös.
  Unga människor som böjer sina huvuden över slaktarbänken och med ett leende säger: nacka mig gärna jag är GOOOOOOD och PK.

 14. Såg i TV att det är Finlands självständighetsdag i morgon ( 6 december).En gammal knotig seg man (fd soldat) sa att det ”var hans plikt att försvara Finlands oberoende
  under Vinterkriget”.Det är rätta takter det.I Sverige är det tvärt om.Om några dagar skriver Stefan Löfven under FN’s migrationspakt som underminerar Sveriges oberoende ytterligare.

  • Röfven – en sann quisling. Men så kommer han väl också från en nazifamilj. Quislinggenerna hoppar uppenbarligen inte över någon generation.

  • Finland kommer också att skriva under, det är stensäkert. Samma liberaler som styr i Finland som i Sverige

  • Detta visar hur viktigt det är att personer som får utvisningsbeslut skickas ut omgående alt hålls i hårt förvar (en kort tid innan de visas ut). Vad har de att göra ute i samhället? Klart att de kanske vill ha hämnd.

   • De ska överhuvudtaget aldrig kunna vistas ute i samhället innan de fått ett uppehållstillstånd utan sitta i förvar under hela processen om vi värderar vår egen säkerhet.

   • Vad deras beteende i Finland beror på vågar jag inte uttala mig om men i Sverige handlar det om att klamra sig fast i landet som prio 1. Attentaten vid IKEA och Drottninggatan bevisar väl det. Att bli skickad till sitt hemland och kanske behöva arbeta istället för att bli placerad på någon spa-anläggning i Sverabia så är valet enkelt.
    Sedan kommer dessutom kommunisttjejerna och ställer upp med sex en gång i veckan. Medan en lågavlönad vit grabb som inte ser ut som en filmstjärna förblir oskuld hela livet om han inte åker utomlands för sitt sexuella behov. Den som har råd vill säga.

     • ”Jul”? Vad är det? Låter som en gammal rasistisk tradition, eller…inte tradition (för sådana har vi som bekant inte)…oavsett, garanterat något rasistiskt(tm)!

      (och för de som tror att julen är något kristet så är mitt tips att läsa på om svensk historia…aj fan, mitt fel, jag glömde att detta tusenåriga rike inte har någon sådan heller)

 15. Det är säkert ISIS-terrorister. Det är nu dags att även ha vakter på bussar. Jag avskyr verkligen makteliten och alla dess marionetter som har tagit ifrån oss hela vår värld.

LÄMNA ETT SVAR