En polisbevakad mordrättegång i Attunda tingsrätt norr om Stockholm utsattes på torsdagen för en våldsam attack. Ett 20-tal maskerade personer gick till angrepp mot polisen beväpnade med bombliknande pyroteknik.

Vid 09-tiden på förmiddagen attackerade ett gäng, bestående av uppemot 20 maskerade unga män kopplade till de gängkriminella grupperingarna X-Team, Bandidos och Bredängsnätverket, domstolsbyggnaden i Attunda med kraftiga bombliknande pyrotekniska pjäser, så kallade bangers. Dessa kastades också mot de poliser som utkommenderats för att bevaka rättegången och den förstärkning som anlände till platsen efter att attacken inletts.

Ett 10-tal av de inblandade omhändertogs av polis. Det framgår inte om de därefter frihetsberövades eller släpptes på platsen. Först efter lunchtid hade polisen fått kontroll på situationen.

Den gängrelaterade rättegången där fyra män står åtalade för förberedelse till mord mot ett barnkalas har tidigare flyttats från Södertörns tingsrätt på grund av liknande våldsincidenter med ett 80-tal personer inblandade.

LÄS MER: Gängkriminella skulle angripa barnkalas med automatvapen – stoppades av polisen i sista stund

Attunda tingsrätt har nämligen en säkerhetssal. Men inte heller i de nya domstolslokalerna kunde förhandlingen genomföras i laga ordning.

Huvudförhandlingen omfattar ett flertal rättegångsdagar, varav detta var en.