USA, Ungern, Österrike, Tjeckien, Estland, Bulgarien, Polen, Israel och nu Australien – de länder som hittills sagt nej till att gå med i FN:s migrationsramverk. Ytterligare länder har ännu inte beslutat ifall man ska gå med eller välja att inte skriva under.

Australiens premiärminister Scott Morrison uppger som skäl för att landet inte kommer att skriva under FN-resolutionen att ett sådant avtal skulle kunna äventyra landets fungerande migrationspolitik. Det rapporterar Reuters.

LÄS MER: Sverige ska skriva under FN:s migrationsramverk – och öppna gränserna

– Ramverket gör inte skillnad mellan personer som kommer till Australien olagligt och de personer som kommer på rätt sätt, konstaterar Australiens premiär-, inrikes- och utrikesministrar i ett gemensamt uttalande.

Vill minska invandringen

Beslutet kommer några dagar efter att premiärminister Morrison meddelat att Australien ska minska antalet invandrare, från 190 000 personer per år till 160 000. Enligt Morrison lyssnar han till den australiensiska befolkningen när han fattar sina beslut i frågan.

LÄS MER: Australiens premiärminister vill minska invandringen

– Befolkningstillväxt har spelat en nyckelroll i vår ekonomiska framgång. Men jag vet också att australiensare i våra största städer är oroade över utvecklingen, sa Morrison enligt the Age.

Kontroversiellt ramverk

Den 10 december kommer FN att anta ”Global compact for safe, orderly and regular migration”. Ramverket har som huvudmål att avskaffa nationella barriärer mot global migration. Kritiken mot avtalet har bland annat handlat om att skillnaden mellan legal och illegal invandring suddas ut samt att det innehåller skrivningar om att medier på olika sätt ska hindras från att skriva negativt om invandring.