Australiens migrationsminister Peter Dutton vill snabbutreda om landet kan ge asyl åt flyktingar från Sydafrika. Detta beskrivs inte som en god nyhet i internationell media, trots att man tidigare kritiserat den australiensiska regeringen för att vara för restriktiv i sin migrationspolitik. Orsaken till det annorlunda tonläget är att det är personer från den idag hårt förföljda vita minoriteten i Sydafrika som Dutton vill ge en fristad åt i Australien.

Att tillhöra den vita minoriteten i Sydafrika har sedan vänsterradikala och fram till 2008 terrorstämplade ANC tog över styret av landet blivit allt farligare. Det gäller i synnerhet jordbrukarna på landsbygden där en epidemi av mord begångna av svarta gäng grasserar.

Många menar att situationen för vita jordbrukare i Sydafrika är internationellt underrapporterad på grund av att den går på tvärs med gängse föreställningar om rasism med vita som förövare och svarta som offer. I Sydafrika råder idag det omvända förhållandet, en utveckling som gått snabbt och varit svår och delvis obekväm för omvärlden att ta till sig efter att man länge stött de svartas kamp mot den tidigare apartheid-politiken.

Dutton lade fram förslaget om att ge förföljda vita lantbrukare i Sydafrika asyl efter att han sett en dokumentär om hur denna grupp förföljs, mördas och utsätts för andra våldsbrott.

Sydafrikas regering rasar mot förslaget och landets utrikesdepartement har krävt att Dutton drar tillbaka det och ber om ursäkt. Något sådant har den australiensiska migrationsministern emellertid inga planer på:

– Jag bryr mig inte om kritiken utan jag kommer fortsätta föra frågan vidare. Vi i Australien vill ge människor som är utsatta en möjlighet att starta om. Jag anser, baserat på vad jag såg, att människor behöver hjälp och de behöver hjälp från ett civiliserat land som vårt.

Inte heller den internationella kritiken från ”vänstertokar” i media kan få honom att ändra sig:

– ABC, Guardian och Huffington Post, dessa vänstertokar där, kan göra hur många karikatyrer av mig de vill. För mig är dessa medier döda, de betyder ingenting.