Den brittiske komikern Sacha Baron Cohen är berömd för filmer som Borat och Bruno, där han förklädd till olika rollfigurer lurar kända och okända personer att ställa upp i dråpliga intervjuer och sammanhang där dessa inte sällan gör bort sig. En amerikansk politiker är nu i blåsväder efter att ha lurats av Baron Cohen.

I en nyproducerad TV-serie kallad ”Who is America” utger sig Baron Cohen för att vara före detta israelisk Mossad-agent och expert på kontra-terrorism. Ett inslag (se ovan) där den republikanske USA-politikern Jason Spencer medverkar har rönt stor uppmärksamhet och lett till att han lämnat alla sina politiska uppdrag.

I avsnittet lurar Sacha Baron Cohen, utklädd till hårdför Mossad-agent med en påklistrad israelisk accent, Spencer att genomgå en rad övningar som påstås vara effektiva om man konfronteras med muslimska terrorister.

Bland annat får Spencer lära sig hur man med en iPhone på en selfie-pinne kan avgöra om en person i burka är en Allah-fruktig kvinna eller en förklädd man och terrorist. Man låtas vara en kinesisk turist och avleder personens uppmärksamhet med att prata och peka med ena handen samtidigt som man sticker selfie-pinnen under den misstänktes kläder och tar en bild. Man kan sedan se om personen har en pistol eller bomb under kläderna.

Spencer utför övningen med stor övertygelse och överträffar nästan i sin karikatyr av en asiatisk turist Baron Cohens egen karikatyr av en Mossad-agent. Spencer får nu kritik för imitationen som anses vara rasistisk medan Baron Cohen sluppit motsvarande kritik för sin imitation.

I ett annat moment lurar Baron Cohen Spencer att öve på en metod att dra till sig uppmärksamhet från allmänheten i en situation där man håller på att kidnappas av muslimska terrorister. Detta görs enligt Baron Cohens alter ego Capt. Erran Morad genom att skrika det förbjudna ”n-ordet”.

Spencer klarar även denna övning med bravur när han högljutt och upprepade gånger skriker ”nigger”. Han tillrättavisas dock av ”Mossad-agenten” efteråt att det inte var ”nigger” som var det åsyftade ”n-ordet” utan ett helt annat ord.

Spencer har efteråt fått kritik även för detta skrikande som man menar är rasistiskt. Detta trots att det skedde på direkt uppmaning och i det påstådda syftet att dra till sig uppmärksamhet i en kidnappningssituation, inte för att uttrycka en åsikt om svarta.

Inför en tredje övning berättar Mossad-agenten att jihadister är livrädda för homosexuella och att de tror att de kan smittas av homosexualitet om de blir vidrörda av en mans bakdel. Övningen går därför ut på att backa mot terroristen med utskjuten bakdel och byxor och kalsonger neddragna. Också denna övning genomför Spencer med påtaglig motivation.

Spencer bad offentligt om ursäkt för sin medverkan i programmet men vägrade avgå. Senare blev emellertid trycket för hårt och Spencer valde att lämna sina uppdrag

Andra namnkunniga politiker i USA som lurats av Sacha Baron Cohen i den nya serien är den tidigare Republikanska vice presidentkandidaten Sarah Palin och den Demokratiske senatorn och tidigare presidentkandidaten Bernie Sanders.