Efter ett förslag från Miljöpartiet är Luleå kommun på väg att införa avgiftsfria mensskydd i skolor och kommunala arbetsplatser. Kostnaden beräknas bli flera miljoner kronor.

Förslaget kommer från miljöpartisterna och fullmäktigeledamöterna Paulina Koskenniemi och Lothar Bellgardt.

”Det är fortfarande ett stort tabu för många att prata om mens. Att mensskydd blir en mer vanlig syn i skolor och på arbetsplatser kan motverka detta tabu. Dessutom hjälper det dem som har en lägre inkomst och som måste spendera en del av inkomsten på mensskydd”, skriver MP-duon.

Åtta miljoner

Stadsbyggnadsförvaltningen ansvarar för driften av 2 551 kommunala toaletter och har räknat på kostnaden för 1 027 automater för mensskydd. Första året blir kostnaden 8,3 miljoner kronor och sedan nästan fyra miljoner kronor per år.

LÄS ÄVEN: Halv miljon i statsbidrag till ’Menscertifiering av arbetsplatser’

På torsdagen godkände stadsbyggnadsnämndens arbetsutskott kostnadsutredningen.

– Vi tycker att den är okej och att den kan gå vidare till fullmäktige efter nämndens möte. Vi har inte tagit ställning till om det är ett bra eller ett dåligt förslag, utan det är upp till de olika förvaltningarna att bestämma om de vill ta den här kostnaden, säger Peder Lundkvist (S), vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, till statstelevisionen.