Den italienska fotbollsligan kan komma att sätta in sådan avancerad avlyssningsutrustning som polis och säkerhetstjänst använder i kampen mot terrorism för att övervaka publiken under matcher. Orsaken är att det vid några tillfällen har hörts vad man menar är rasistiska ramsor från läktarna.

Utrustningen ska monteras fast på arenorna och kunna identifiera personer som uttrycker sig olämpligt, avger apliknande läten eller gör gester som kan tolkas som nazisthälsningar. Skälet är att det vid fem tillfällen har inträffat sådana incidenter, senast från bulgariska supporters när det engelska fotbollslaget var på besök.

Enligt fotbollsfederationens president Gabriele Gravina handlar det om en passiv radarenhet som använder riktade mikrofoner för att urskilja vem i publiken som sagt något olämpligt. Utrustningen ska omedelbart kunna skilja ut syndaren i publikhavet.

För att fungera måste två övervakningspaneler monteras på varje läktarsektion. Utrustningen uppges inte vara särskilt dyr att anskaffa men det återstår att se om det är förenligt med italiensk lag vad gäller personlig integritet att i hemlighet avlyssna fotbollsåskådarna konversationer.

Om man får grönt ljus från regeringen kan övervakningsutrustningen vara färdig att testas redan nästa månad under EM-kvalet i Palermo på Sicilien, då Italien spelar mot Armenien.

En talesperson för UEFA uppger att avsikten med att använda anti-terrorutrustning mot fotbollspubliken är att de som planerar att uppträda ovärdigt ska veta att de enkelt kan identifieras och straffas.