I januari gangsteravrättades en gängkriminell yngling med skott i huvudet. Nu döms en annan gängkriminell yngling för kontraktsmordet. Domstolen anser att brottet har ett straffvärde på livstids fängelse. På grund av gärningsmannens låga ålder stannar emellertid påföljden vid en kortare tids ungdomsvård.

Det var den 28 januari i år som en 15-årig gängkriminell sköts i huvudet när han satt och åt på en sushi-restaurang i problemtyngda och invandrardominerade södra Stockholmsförorten Skogås.

Gärningsmannen, jämnårige Isak Alexander Brandin, stegade lugnt in i lokalen, banade sig väg bland matgästerna och avrättade det utsedda offret med skott i huvudet. Han stegade därefter lika lugnt ut ur lokalen och tog en taxi från platsen.

Gängkriminell falangstrid

Bakgrunden till mordet som Isak betalats 100 000 kronor för att utföra finns i en falangstrid mellan tidigare kumpaner och vänner i den invandringsrelaterade gängkriminella miljön. Den 15-årige yngling som avrättades ska ha varit knuten till det så kallade Dalennätverket och inblandad i en tidigare skjutning mot personer knutna till det så kallade Foxtrotnätverket.

När Isak utfört mordet textar han en bekräftelse till uppdragsgivarna om att det är klar men råkar skriva ”1 shot, 1 koll” i stället för ”1 shot, 1 kill”. Det skrivfelet tycker både han och mottagaren av meddelandet är oerhört lustigt och skrattar åt.

Dagarna efter mordet åker Isak tillsammans med några kompisar in till centrala Stockholm för att shoppa märkeskläder på NK för mordpengarna. Han betalar genom att skala av ett antal femhundringar från en hoprullad sedelbunt i fickan. Det är oklart om Isak får ha märkeskläderna på sig när han nu döms till vård eller om det blir att dra på sig fångkläder.

Södertörns tingsrätt fäller Isak för mord. Han har nekat till brottet men domstolen anser det uteslutet att någon annan hållit i det dödande vapnet.

Påföljden stannar emellertid vid fyra års ungdomsvård – vistelse på en inrättning som mest liknar ett ordinärt vandrarhem. Det egentliga straffvärdet är enligt tingsrätten livstids fängelse, men eftersom regeringens och Sverigedemokraternas kriminalpolitiska ”paradigmskifte” dröjer menar man sig inte med stöd i lagen kunna döma en vid brottstillfället 15-årig mördare till strängare påföljd. Påföljden innefattar även straff för grovt vapenbrott.

Isaks advokatkostnader i målet har kostat de svenska skattebetalarna över en halv miljon kronor. Det överstiger med marginal vad han döms att betala i skadestånd till offrets anhöriga. Advokatkostnaderna för samtliga tio åtalade i målet är var och en i samma storleksordning.

Tio åtalades, sex döms

Sammanlagt åtalades tio personer, den absoluta majoriteten med utomvästlig invandrarbakgrund, för inblandning i mordet som brottsutredarna beskriver som välplanerat. Gängmedlemmarna hade spanat på och noga kartlagt offrets rutiner innan man slog till.

Av de tio åtalade döms emellertid endast sex, inklusive Isak. För de övriga fyra anser Södertörns tingsrätt inte att bevisningen fullt ut håller för fällande dom.

Mest noterbar bland de friande domarna är den gällande 26-årige Ibou Badije som stått åtalad för stämpling till mord, det vill säga varit Isaks uppdragsgivare. Frikännandet betyder dock inte så mycket konkret då Ibou redan avtjänar ett 18-årigt fängelsestraff för inblandning i andra gängkriminella mord.

Frikänns gör också en, så långt Samnytt kunnat kontrollera, tidigare ostraffad man med utomvästlig invandrarbakgrund född 2005 som stod åtalad för förberedelse till mord. En man med invandrarbakgrund född 2007, tidigare dömd för bland annat grovt vapenbrott, mordbrand och narkotikabrott, frikänns från stämpling till mord och grovt skyddande av brottsling.

En man med utomvästlig invandrarbakgrund född 2005, stod åtalad för förberedelse till mord och penningtvätt. Domstolen anser inte att bevisningen fullt ut räcker och fäller honom endast för narkotikabrott. Påföljden stannar vid låga böter som han dessutom slipper betala. Han är tidigare dömd för bland annat penningtvättsbrott.

En man med utomvästlig (somalisk) invandrarbakgrund född 2003 stod åtalad för medhjälp till mord och medhjälp till grovt vapenbrott. Domstolen anser emellertid att bevisningen inte fullt ut räcker för fällande dom för någon av åtalspunkterna. Han är så långt Samnytt kunnat kontrollera inte tidigare dömd för brott i Sverige.

Bendia Di Tommaso Camara, född 2005-01-01, döms för medhjälp till mord. Påföljden blir fängelse i 13 år och 2 månader. Av strafftiden får Bendia emellertid dra av en tredjedel i generell straffrabatt plus den tid han har suttit häktad.

När brottet begicks avtjänade Bendia så kallad ungdomstjänst för annan brottslighet – grov misshandel – som han gjort sig skyldig till. Han är också tidigare dömd för bland annat narkotikabrott, hot mot tjänsteman och våldsamt motstånd, brott som endast renderat honom ungdomsvård som påföljd.

Ibrahim Ibrahim Hussein, född 1996-12-21, döms för medhjälp till grovt vapenbrott. Han stod även åtalad för medhjälp till mord men där anser domstolen inte att bevisningen fullt ut räcker för fällande dom. Påföljden blir fängelse i 2 år och 6 månader, varav han får dra av en tredjedel i generell straffrabatt plus den tid han har suttit häktad. Han är tidigare dömd för bland annat narkotikabrott.

Mateusz Kajetan Maculewicz, född 2005-11-04, döms för medhjälp till mord. Påföljden blir fängelse i 5 år och 3 månader. Han får en rejäl straffrabatt på grund av låg ålder. Det egentliga straffvärdet anser domstolen är väsentligt högre. Mateusz får även dra av en tredjedel av strafftiden i generell straffrabatt plus den tid han har suttit häktad. Han är så långt Samnytt kunnat kontrollera inte tidigare dömd för brott i Sverige.

Leo David Nunez Malmqvist, född 2006-11-30, döms för underlåtenhet att rapportera mord. Påföljden stannar vid en kortare tids ungdomsvård. Han är tidigare dömd för bland annat narkotikabrott.

Domen kan laddas ned och läsas i sin helhet HÄR.