➤ BOSTADSKRIS Fatima Khawari sa i ett tal: ”Pensionärerna som byggt det här landet ska inte behöva lida”. Själv bor hon i ett nyrenoverat äldreboende som pensionärer aldrig fick flytta in i – trots att det finns köer till lägenheter i äldreomsorgen.

Hammarbyhöjdens seniorbostäder består av fem hus och 106 lägenheter som successivt renoverats av företaget Micasa Fastigheter, som även äger och driver äldreboendet.

Kraven för att bo i attraktiva lägenheter med balkong i ett lugnt och naturnära område i omedelbar närhet till centrala Stockholm är högt ställda – man ska vara över 75 år gammal och ha ett beslut från kommunen som bedömer att behov finns av ett tillgänglighetsanpassat eller assisterat boende.

Enligt Micasas kommunikationschef Maria Ehn, finns det en kö till seniorbostäder i Stockholm. Men trots detta kom det sista av husen som renoverats aldrig till gagn för de äldre. Istället hyrdes det ut till SHIS Bostäder som förmedlar lägenheter åt nyanlända för Stockholms stad.

– På stadens uppmaning, förklarar Maria Ehn uthyrningen, när Samhällsnytt pratar med henne på telefon.

– Staden hade ju ett stort behov av lokaler eftersom det kom så många nyanlända som blev anvisade till Stockholm.

LÄS MER: ‘Ensamkommande’ bakom polisanmälan mot Mattias Karlsson (SD) påstås ha ljugit om åldern

Uthyrningsavtalet ska ha ingåtts år 2015 och omfattar 23 lägenheter. Det är i en av dem som afghanledaren Fatima Khawari bor. Enligt hennes bror, som Samhällsnytt var i kontakt med, flyttade familjen in i den nyrenoverade lägenheten på drygt 60 kvadratmeter någon gång under 2016.

– Det är en bra lägenhet, säger han till Samhällsnytt.

Tidigare sa Khawari i ett tal följande om de ”ensamkommandes” inställning mot äldre i Sverige:

– Pensionärerna som byggt det här landet ska inte behöva lida.

Fatima Khawari. Foto: Egor Putilov

Samhällsnytt har ringt Khawari, som var i färd med att förbereda dagens demonstration av ”ensamkommande” på T-Centralen i Stockholm, för att ta reda på hur det går ihop med att hon samtidigt inte verkar leva som hon lär:

– Ja, vi sa det om de äldre för att annars ställs grupper mot varandra, inte bredvid varandra. Nej, den här gången vill vi vara tillsammans, sa vi. Vi höjde röster för äldre för att inte ställa grupper mot varandra helt enkelt.

Dock bor du i ett f.d. äldreboende i Hammarbyhöjden. Hur går det ihop med din retorik?

– Men att jag bor där betyder väl inte att jag fick någons lägenhet?

Jo. Det är så det fungerar med alla begränsade resurser. Om det finns en lägenhet så kan den gå antingen till en person eller till en annan. Förstår du vad jag menar?

– Jag förstår… Men jag har inte tid med den frågan nu.

Khavari lovar att återkomma per sms om när hon kan svara på fler frågor. I skrivande stund har hon dock inte gjort det.