Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) påstår att han invigningstalade under det klimatmöte som USA:s president Joe Biden bjöd in till förra veckan. Men påståendet ifrågasätts då hans namn inte finns med på den officiella talarlistan. När Samnytt ringer upp Bolunds pressekreterare Josefin Sasse förklarar hon att Bolund fick hålla ett tal två timmar innan mötet började.
– Det var det första talet på mötet. Det som inledde dagen, säger hon.

Förra veckan bjöd USA:s president Joe Biden in 40 världsledare till ”Leaders Summit on Climate” – ett virtuellt tvådagarsmöte om klimatet. Två av dem som deltog var Danmarks statsminister Mette Frederiksen och hennes norska kollega Erna Solberg.

Men de svenska politikerna lyste med sin frånvaro. Stefan Löfven var exempelvis inte inbjuden till mötet. Trots det publicerade TT förra veckan en nyhet om att Sverige fått ”inviga klimatmötets andra dag”.

– Det är verkligen roligt att Sverige fick inleda och sätta tonen för hela mötet, påstår klimat- och miljöminister Per Bolund (MP) i artikeln.

Faksimil

Saknas på talarlistan

Men att Per Bolund eller någon annan svensk representant skulle ha inlett klimatmötet är något som ifrågasätts i sociala medier. Hans namn finns exempelvis inte med på den talarlista som Vita huset tillgängliggjort på internet.

Den enda representant från Sverige som finns med på den listan är Vattenfalls VD Anna Borg som höll ett tre minuter långt anförande om bland annat forskningsprojektet Hybrit. Hybrit går ut på att ersätta kol och koks som råvara vid tillverkning av stål med vätgas för att minska utsläppen av koldioxid. Anna Borgs tal hölls mot slutet av session 4 under andra mötesdagen.

”Bolund var med på mötet”

När Samnytt ringer upp Per Bolunds pressekreterare Josefin Sasse står hon fast vid att Bolund deltog i och höll tal under klimatmötet förra veckan.

– Bolund var med på mötet och representerade Sverige och berättade om vad Sverige gör, säger hon.

Så Bolund höll tal under det här mötet?

– Exakt.

Finns det talet att ta del av någonstans?

– Jag ska kolla på det, jag tror att det kommer finnas tillgängligt om en liten stund.

Josefin Sasse ber därefter att få återkomma så vi kan få ta del av Per Bolunds tal från klimatmötet.

Oklart om någon lyssnade

När vi pratar med Josefin Sasse igen står det klart att Per Bolund höll ett tal på klimatmötet klockan tolv i fredags, svensk tid. Det var alltså klockan sex på morgonen, lokal tid, i Washington D.C. Två timmar innan klimatmötesdagen officiellt öppnades den dagen.

Men pressekreteraren kan inte svara på vilka som var på plats och lyssnade på Bolunds tal innan mötesdagen ens hade börjat.

– Det var det första talet på mötet. Det som inledde dagen, säger hon.

Men mötet började officiellt klockan åtta på morgonen?

– Exakt. Det här var ett möte som inledde den dagen och som var ett rundabordssamtal.

Var det någon som lyssnade på Bolunds tal?

– Ja, det var de på mötet. Det var människor på mötet. Eller vad tänker du på?

Mötet började officiellt klockan åtta på morgonen. Om Bolund höll sitt tal redan klockan sex på morgonen, när alla ligger och sover?

– Det var ett möte och de som var på mötet var där. Jag vet inte om jag förstår dig?

Om man går till ett möte och håller tal två timmar innan alla har kommit, då undrar man om någon ens har hört det talet?

– Det var ett möte där folk var på plats och Per Bolund öppnade. Han var först ut och berättade och USA:s utrikesminister och John Kerry höll i det.

Tycker du om det vi gör?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.