Samhällsnytt kan idag avslöja att Bolagsverket i slutet av december har rekryterat Dani Dawoodson till ett toppjobb med månadslön på 92 tusen kronor. Tidigare fick han gå från en motsvarande tjänst på Försäkringskassan efter en korruptionsskandal som involverade Dawoodsons familjemedlemmar.

Det var i mars 2014 som Expressen publicerade ett avslöjande  om att Dani Razmgah, som han då hette, fixade jobb åt sina familjemedlemmar på Försäkringskassan där han arbetade som direktör för ”Verksamhetsstöd”.  I februari samma år fick en 21-årig kvinna en tjänst som inte var utlyst och som ska ha skapats speciellt för henne. Kvinnan var Dawoodsons-Razmgah sons flickvän.

Under en påföljande utredning av Försäkringskassans säkerhetsstab har det kommit fram att han även försökte att ordna ett jobb åt sin fru – genom att mejla hennes CV till en av sina underställda och skriva följande:

”Hon bad mig kolla om det fanns några tjänster som passade hennes profil”

Mannen förklarade sitt agerande med att han ville avlasta sina medarbetare snabbt och att hans sons flickvän ändå ”var bäst lämpad för jobbet.” Beträffande sitt försök att fixa jobbet åt frun försvarade han sig med att en annan hög chef nyligen skulle ha rekryterat sin flickvän.

Trots att utredaren kritiserade Dawoodson-Razmgahs agerande, lades utredningen ned utan någon disciplinpåföljd när ärendet drogs för Försäkringskassans högsta ledning – nämligen myndighetens generaldirektör Dan Eliasson.

Istället för disciplinpåföljd befordrades mannen till en högre tjänst – med en ännu högre lön på 107 500 kronor.

Historian publicerades av Expressen i mars 2014, men mannen satt kvar fram tills hans chef Dan Eliasson lämnade Försäkringskassan i januari 2015. Kort efter det fick även Dawoodson-Razmgahs gå. Dock inte gratis – dagen innan hans avgång offentliggjordes hade ett avtal skrivits på som gav honom sammanlagt tre miljoner kronor av skattemedel.

En granskning av hans sociala medier visar att hans vänskapliga relation Försäkringskassans fd generaldirektör inte upphörde då. I juli 2016 lägger han upp flera bilder på sin Facebook där han syns umgås med en leende Dan Eliasson:

I en telefonintervju med Samhällsnytt menar mannen att det inte finns något konstigt med att lägga ut dylika bilder med före detta chefer på sociala medier och att det inte visar på någon särskild vänskaplig relation till Eliasson. Samhällsnytt noterar dock att det inte finns några andra bilder av liknande karaktär i hans offentliga profil på Facebook.

Enligt uppgifter från Skatteverket ändrade mannen sitt efternamn i december 2017 – genom att lägga Dawoodson till Razmgah. I sina försök att få ett nytt jobb hos staten använder han numera bara Dawoodson:

När Samhällsnytt frågar honom över telefon varför han gjorde det samt om den egentliga anledningen kan ha varit att dölja sitt förflutna, hänvisar Dawoodson till personliga anledningar. Vilka dessa anledningar är vill han dock inte gå in på.

Den idag 47-årige mannen flyttade till Sverige från Teheran i Iran 1984 som 12-åring. Under åren har han markerat starkt mot SD – bland annat genom att aktivt sprida budskap mot partiet på sina sociala medier inför valet 2018:

När han sökte nytt jobb hos staten lyfte Dawoodson särskilt fram att han lyckades minska negativ rapportering om Försäkringskassan i pressen – samtidigt som antalet avslag ökade:

Enligt nedanstående avtal rekryterades Dawoodson till en chefstjänst som avdelningschef på Kundmötesavdelningen på Bolagsverket.

Från Bolagsverkets sida var det generaldirektören Annika Stenberg som skrev under anställningsavtalet. Hon har i sin tur fått jobb på Bolagsverket efter att ha blivit tvungen att avgå som polischef för region Syd efter en kritikstorm:

När Samhällsnytt kontaktar myndigheten med frågor om avtalet bekräftar Bolagsverkets HR-direktör Daniel Persson i ett mejl att myndigheten kände till omständigheterna kring Dawoodson och hans avgång på Försäkringskassan:

”Detta vägdes in i vår sammantagna bedömning av Dani Dawoodson”

Avtalet skrevs på den 23 december 2019 och Dawoodson väntas tillträda sin tjänst i april 2020. Han grundlön är 92 tusen kronor i månaden.