I flera artiklar har Samhällsnytt berättat om Gävles nya så kallade ”affischflicka” – en kvinna i hijab som representerar staden på välkomstskyltar. Idag kan vi avslöja att Gävles kommunikationsavdelning har förberett ytterligare tre beslöjade kvinnor som ska ingå i roteringen. Åtminstone två av dem har starka band till islamism.

Gävles kommunikationschef Johan Adolfsson, vars projekt ”100 Gävlebor” nu visas på kommunens välkomstskyltar, hävdade i sitt försvar av satsningen att Suzan Hindi som fått mycket uppmärksamhet på senare tid ”har av Gävleborna valts fram som en bra ambassadör för Gävle tillsammans med 99 andra Gävlebor som alla på olika sätt är med och marknadsför Gävle”.

LÄS MER: Gävles nya ”affischflicka” har kopplingar till radikal moské

Märkligt nog valdes förutom Suzan Hindi med kopplingar till en radikal moské i Gävle även hennes syster fram – Mayson Hindi. I motiveringen till varför hon valdes att representera kommunen på kommunikationsavdelningens hemsida står följande att läsa :

”Hon har aktivt skrivit om hur det är att vara muslim i Sverige samt hur hon pratat så bra i radion om ramadan. Det fick många att öppna ögonen & det var många som uppskattade hennes ord.”

Mayson Hindi gör ingen hemlighet av sina åsikter. I en artikel i Gefle Dagblad från 2016 slår hon fast att hon är ”född i Sverige med svenska beteenden, men i första hand muslim och palestinier.”

– Vi var på väg till Jordanien och stannade i Uppsala för att be i moskén. Jag tog på mig en sjal som brukligt är och sedan dess har den fått vara kvar. Det var inte många i Gävle som hade slöja 2002 och det kändes som ett stort steg, men det var samtidigt viktigt för mig, uppgav hon till tidningen.

Liksom hennes syster är Mayson engagerad i Ibn Rushds studieförbund som krönikör. I sina krönikor citerar hon verser från Koranen.

En annan person från ”100 Gävlebor” som är kopplad till det kritiserade studieförbundet är Lelas Samakia som kom till Sverige från Syrien. Samakia arbetar heltid på studieförbundet med nyanlända som studiekonsulent – och leder även en söndagsskola på arabiska för barn mellan 5 och 13.

Ibn Rushd studieförbund har kritiserats hårt upprepade gånger för att ha bjudit in radikala och antisemitiska talare till sina evenemang. År 2013 lämnade Ibn Rushd tillsammans med ett flertal andra islamistiska organisationer in en anmälan mot Sverige till FN. I anmälan gick man till hårt angrepp mot Sveriges arbete mot hedersrelaterat våld.

I sina sociala medier sprider Samakia valpropaganda för Socialdemokraterna samt bilder där det står ”Jag ska inte rösta för SD”.

Den tredje personen i slöja som valts in av kommunikationsavdelningen för att representera Gävle är Ikram Yusuf med somalisk bakgrund. Motiveringen till varför hon har valts in lyder så här:

”Eldsjäl som brinner för mode och skönhet för tjejer i slöja.”

På sin Facebook följer hon grupper som ”The Quran – My Guide!”, ”Islamisk familj” osv., men även sidor om mode och design.

Samhällsnytt har sökt mannen som står bakom kampanjen, kommunikationschefen Johan Adolfsson, igen för att ställa kompletterande frågor – bland annat om han anser att det ger en rättvis bild av kommunens befolkning och demografi när fyra personer av 100 är kvinnor i slöja. Dessvärre har Johan Adolfsson valt att inte besvara våra frågor.

I en telefonintervju för oss igår sade han bland annat:

– Jag är perfekt, klanderfri i min tjänsteutövning!

Enligt uppgifter till Samhällsnytt kommer utställningen att demonstreras på fler platser i kommunen.

LÄS MER: SD-hatande kommunikationschef bakom Gävles ”affischflicka”