Förra veckan kunde opinionsbildaren Rebecca W Uvell avslöja att Twitter-profilen Johan Landström (”Telejampa”) som räknades av Sifo som en av de mest inflytelserika i svensk politik i själva verket är falsk. För att bygga en trovärdig historia användes beskurna bilder från bildbanker i syfte att försvåra identifieringen samt ett antal andra falska profiler som bekräftade Telejampas existens. På Twitter mobiliserades vänstern snabbt med anklagelser mot Uvell om att mannen bakom kontot har skyddad identitet och därför inte finns i offentliga databaser. Idag kan Samhällsnytt visa att detta inte stämmer och avslöja vem som egentligen ligger bakom kontot.

En 55-årig man från Haffsta nära Örnsköldsvik har drivit en framgångsrik påverkanskampanj på Twitter genom ett flertal falska profiler som enligt vissa uppskattningar påverkat svensk politik i vänsterriktning. Twitter-kontot Telejampa, som numera är skyddat, föreställde en framgångsrik centerpartisk bonde från Sollefteå, en av Centerpartiets kärnväljare, en hyfsad och normal person med plötsligt vänsterextremistiska åsikter. Hans inlägg på Twitter genomsyrades av hatet mot SD, näthat mot företrädare av partiet och andra borgerliga politiker samt en aggressiv opinionsbildning för ett närmande till Socialdemokraterna.

LÄS MER: Centerpartistisk opinionsbildare avslöjad som fejkkonto – kablade ut vänsteråsikter

För att skapa en trovärdig profil med personlig historia som på en relativt kort tid fått över sex tusen följare och blev re-tweetad av flera ledande politiker, postade mannen biografiska detaljer och en del bilder. Rebecca W Uvell kunde avslöja att flera av bilderna egentligen var från bildbanker och beskars för att försvåra identifieringen genom exempelvis bildsök-funktionen på Google. Men långt ifrån alla bilder var falska.

Jan-Olov Nygren, 55, kan knytas till kontot på flera olika sätt. Själva namnet på kontot är en kombination av Nygrens smeknamn – Jampa – och det folkliga namnet på elgitarrvarumärke Fender Telecaster – Tele.  Jan Nygren är nämligen fritidsmusiker som spelar just på en elgitarr:

Ett av de fejkkonton som Telejampa använt för att ge mer trovärdighet till sin profil var hans påhittade bror Lars Landström. Vid en kontroll via Twitters återställningsfunktion visar det sig att det telefonnummer som står registrerat på profilen slutar på samma siffror som Jan Nygrens nummer:

Det visar sig även att det finns flera konton på Twitter registrerade på samma telefonnummer:

I detta ingår även Jan Nygrens eget riktiga konto på Twitter Stormuftin som märkligt nog togs bort när uppmärksamheten riktades mot Telejampa. Tidigare interagerade Jan-Olov Nygren med sig själv med hjälp av sina olika konton för att skapa trovärdighet:

Samhällsnytt har provat Twitters lösenordsåterställningsfunktion även på Telejampas konto. Det har visat sig att kontot förmodligen är registrerat på samma mejladress som hans ”bror” Lars Landström:

I flera av de fall när Jan Nygren lade upp riktiga bilder på kontot Telejampa finns det klara kopplingar till bilder på hans personliga Facebook-konto. Här har bordsduken ett liknande mönster som samtidigt är långt ifrån vanligt. En skärmdump från Telejampa till vänster och en bild från Jan Nygrens Facebook-profil till höger:

Här besöker de båda profilerna samma konsert i Umeå:

Och här delar de fäbless till samma – och ganska speciella – mat:

Det finns flera exempel på hur de här två profilerna ständigt korsar varandra. En genomgång av Jan-Olov Nygrens profil på Facebook visar att hans personliga åsikter är ungefär samma som han gav uttryck för när han utgav sig för att vara centerpartist som Telejampa: han hatar Sverigedemokraterna och är med i flera grupper som uttryckligen vill stoppa SD. Han gillar Socialdemokraterna och LO, men är även medlem i trollfabriken på Facebook Panikfakta som Samhällsnytt uppmärksammat tidigare:

Han följer även flera centerpartistiska politiker i Västernorrland. Samtidigt som han ägnar sig åt avancerad valpåverkan och trasar sönder det politiska samtalet i Sverige tittar han även på vart han ska flytta på ålderns höst: han följer Portugalmäklaren – en mäklarbyrå som specialiserar sig på att sälja fastigheter i Portugal till svenskar med förmånlig beskattning av pensionen som flytten till Portugal medför.

LÄS MER: En trollfabrik med starka band till #jagärhär och rödgröna riksdagspolitiker

I nuläget arbetar Jan-Olov Nygren som musikhandlare och säljer bland annat elgitarrer i Örnsköldsvik, men tidigare var han journalist på Örnsköldsvik Allehanda som ingår i koncernen Mittmedia. I en insändare från november 2017 klagade Nygren på att koncernen kommer att senarelägga distributionen av papperstidningen och jämförde den med ett heroinmissbruk och en surfplatta – med metadon som inte räcker. Han presenterade sig då som före detta medarbetare på Örnsköldsvik Allehanda och fick ett artigt svar från chefredaktören.

Samhällsnytt har kontaktat tidningen för att få klarhet i om Nygren fortsätter att vara kopplad till Mittmedia på något sätt. Tidningens löneadministration har dock vägrat att besvara frågan med hänsyn till de anställdas integritet.

Tidigare kunde Samhällsnytt avslöja att en annan anställd på Mittmedia, nämligen ledarskribenten Patrik Oksanen, ägnat sig åt avancerade påverkans- och desinformationskampanjer inom en hemlig lobbygrupp.

LÄS MER: Hemlig påverkansgrupp arbetade med att sammankoppla ryska hotet och högern

Kontot Telejampa verkar även ha kopplingar till vänsterextremister på Twitter, däribland den vänsterextremistiska profilen kopplad till ökända Researchgruppen Loan Sundman:

Det var nämligen Sundman som var först med att föra fram versionen om att den påhittade personen ”Johan Landström” bakom kontot Telejampa har skyddad identitet och därför inte kan hittas i offentliga register:

Samhällsnytt har försökt att komma i kontakt med Jan-Olov Nygren vid flera olika tillfällen under dagen. Efter de första två telefonsamtalen som inte besvarades ringde han tillbaka till oss från ett skyddat nummer och vägrade att presentera sig. Han ville dock veta vart han hamnade, men vägrade att bekräfta att det var just Jan-Olov Nygren som ringer.

Samhällsnytt har skickat flera sms till hans nummer där vi informerar honom om att det finns allvarliga uppgifter om honom och hans verksamhet som han behöver bemöta inför vår publicering. Inget av de meddelandena har besvarats av Nygren.