Efter denna artikels publicering har nya uppgifter framkommit som visar att Farshid Sistani tidigare jobbat på Sahlgenska universitetssjukhuset utan legitimation.

LÄS: Nya uppgifter: Fuskare jobbade som läkare på Sahlgrenska utan legitimation

Läkaren Farshid Sistani ljög på sitt CV och hävdade att han tidigare jobbat som läkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg när han under våren sökte jobb på sjukhuset. Trots det misstänkte sjukhuset ingenting.
– Det ska utredas fullständigt, säger Sahlgrenska sjukhusets vikarierande verksamhetschef Johannes Nordholm till Samnytt.

Det var i mars i år som Farshid Sistani fick jobb på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Han hade då, två månader tidigare, fått sparken från Södra Älvsborgs sjukhus i Borås. Anledningen till avskedet var att han blivit påkommen med att sälja falska coronaintyg genom sitt företag ”Husdoktorn”, något han förra veckan dömdes till fängelse för.

LÄS MER: Läkaren Farshid sålde falska coronaintyg – har kvar legitimationen

Förra veckan kunde Samnytt avslöja att Farshid Sistani lyckades få jobb på Sahlgrenska genom att ange ett falskt efternamn. Han kallade sig i sin ansökan för Farshid Azam istället för Farshid Sistani. Sahlgrenskas verksamhetschef Mathias Alvidius uppgav då för Samnytt att han misstänkte att detta var för att sjukhuset inte skulle upptäcka att han utreddes för brott.

Ljög om att han tidigare jobbat på Sahlgrenska

Nu kan Samnytt avslöja ännu en graverande omständighet kring anställningen av Farshid Sistani. Han påstod nämligen i den ansökan han skickade in under våren att han tidigare jobbat som underläkare på Sahlgrenska.

Under rubriken ”Arbetslivserfarenhet” påstod den Afghanistanbördige läkaren att han vikarierat som underläkare på såväl ortopediavdelningen som på psykiatriadelningen på Sahlgrenska under 2018.

Faksimil

Samnytt har, via presskommunikatören Ingrid Fredriksson, kontrollerat uppgifterna mot sjukhusets HR-avdelning. De uppger att de inte stämmer.

”Enligt HR har Farshid Sistani inte arbetat på SU tidigare”, skriver Ingrid Fredriksson i ett mejl.

Håller på att utredas

För Sahlgrenska universitetssjukhusets vikarierande verksamhetschef Johannes Nordholm kommer uppgifterna om att Farshid Sistani i sitt CV påstod att han tidigare jobbat på sjukhuset, trots att han inte gjort det, som en överraskning.

– Om en person har många anställningar, eller har redovisat många erfarenheter, så är det kanske inte säkert att man kollar upp allihopa. Men om det är inom det egna sjukhuset kan jag hålla med om att det är logiskt att kolla av de enheterna, säger han till Samnytt när vi frågar varför uppgifterna inte kontrollerades.

Johannes Nordholm. Foto: Pressbild

Just nu pågår en internutredning av hur Farshid Sistani lyckades få jobb på sjukhuset. Den utredningen bedöms vara klar i början av september och blir då offentlig.

– Vi får nog vänta med ett något mer fullödigt svar till den här rapporten är klar. Rekryteringsprocessen håller på att utredas, och vad det var som gick snett i rekryteringen. Det är klart att vi misslyckades där, och det ska utredas fullständigt, säger Johannes Nordholm.

Patienterna får inget veta

Farshid Sistani började jobba på en av Sahlgrenska sjukhusets öppenvårdsenheter den 22 mars och avskedades 6 april i år. De första dagarna hade Sistani en introduktion då han inte träffade patienter. Därefter träffade han emellertid flera patienter, enligt ordinarie verksamhetschefen Mathias Alvidius.

– Det var inte något större antal patienter han hann träffa under den tiden, påpekar Alvidius för Samnytt.

De patienter Sistani träffade har inte informerats om att den läkare de träffat vid tillfället utreddes för vårdrelaterad brottslighet och nu är dömd till fängelse.

– Nej. Vi har i efterhand kontrollerat alla vårdkontakter som mannen hann genomföra, ingen felaktig vård hade getts, säger Johannes Nordholm.

LÄS MER: AVSLÖJAR: Farshid Sistani fick läkarjobb på Sahlgrenska med FALSKT namn