I början av november 2018 publicerade Myndigheten för samhällskydd och beredskap en rapport av den brittiska organisationen Institute for Strategic Dialogue som uppmanade till att strypa de nya medierna i Sverige ekonomiskt. Idag kan Samhällsnytt avslöja att organisationen erbjöd MSB att spionera mot svenska politiker utomlands.

I ett mejl från organisationens ”researcher” Chloe Colliver till en av funktionärerna på MSB som Samhällsnytt har tagit del av återfinns följande stycke (översatt från engelska – anm.):

”Vi har börjat avslöja några kopplingar mellan den svenska extremhögern och Ungern, till exempel med några av extremhögerns influencers som flyttar från Sverige till Ungern, där deras åsikter tolereras mer i det politiska klimatet (Kent Ekeroth är det mest uppenbara exemplet). Men för att gräva vidare om dessa kopplingar skulle vi behöva engagera oss i mer fältarbete och undersökande journalistik – vilket föll lite utanför ramen för projektet.

Jag tror att det skulle bli massor att avslöja – som offline-kopplingar, stöd och eventuell finansiell uppbackning mellan den ungerska och den svenska extremhögern.

Låt mig veta om jag kan vara behjälplig med mer information om detta.”

Mejlet är en del av en längre mejlväxling mellan Colliver och den svenska tjänstemannen. Under tiden arbetade Colliver tillsammans med MSBs tjänsteman med en rapport som släpptes några dagar senare och som föreslog sanktioner mot nya medier. Här kan man läsa mejlet i sin helhet:

Något svar från tjänstemannen finns inte i handlingarna som Samhällsnytt har tagit del av trots flera frågor som ställdes i mejlet och tom en direkt uppmaning att boka ett telefonmöte med två föreslagna datum – vilket innebär att diskussionen sannolikt har tagits vidare via telefon eller på ett annat sätt för att undvika att detaljerna blir en allmän handling.

Trots sitt namn har Institute for Strategic Dialogue lite att göra med forskning, utan definierar sig som ”think and do tank”. Organisationen som listar bland annat EU-kommissionen och en rad inrikesministerier i utlandet som sina ”strategiska partners” inriktar sig på att erbjuda ”konkreta lösningar mot extremism och polarisering”.

LÄS MER: MSBs rapport föreslår ekonomiska sanktioner mot alternativmedier

Samhällsnytt har sökt Chloe Colliver på Institute for Strategic Dialogue utan framgång. Vi har även sökt tjänstemannen från MSB med frågor om erbjudandet.

Kent Ekeroth som uttryckligen nämns i mejlet som ett föremål för spaning från den brittiska organisationen kommenterar uppgifterna:

– Detta är extremt allvarligt när statens myndighet tar emot erbjudanden om att spionera mot svenska politiker utomlands. Colliver nämner ”undersökande journalistik” i sitt mejl, men hon är ingen journalist och hennes organisation är ingen media. Därför är det glasklart vad det här handlar om – politiskt spioneri mot oppositionen i MSBs regi. Att hon återkommande benämner svenska politiker som ”extremhögern” i mejlet visar på att detta är ett vedertaget sätt att kommunicera på MSB.

– Den här affären kan liknas vid IB-affären – men den är egentligen ännu grövre eftersom de diskuterar en underrättelseverksamhet mot politiska motståndare i ett annat land. Det vore självklart intressant att veta hur ungerska myndigheter ser på att MSB diskuterar spioneri på deras territorium. Det är också ironiskt att de planerar att göra precis det de anklagar högern för – spionera mot oss med hjälp av främmande makt, lägger Ekeroth till.

LÄS ÄVEN: MSBs interna mejl avslöjar: myndigheten förbereder antidemokratisk kupp

Tycker du att den här artikeln var intressant? Glöm då inte att stödja Samhällsnytt med en månatlig donation! Klicka HÄR för att se hur du kan bidra.