Den 39-årige sjuksköterska som åtalas för att ha våldtagit en patient i Malmö sensommaren 2022 är på fri fot. Detta trots att rättegångsbalken säger att våldtäktsmisstänkta ska häktas, och trots att den åtalade inte är svensk medborgare. De inblandade åklagarna skyller på varandra.
– Han var inne på helgen, och så släppte jouråklagaren ut honom, säger ansvariga åklagaren Pia Björnsson till Samnytt.
“Om det för brottet inte är föreskrivet lindrigare straff än fängelse i ett år och sex månader, ska häktning ske, om det inte är uppenbart att skäl till häktning saknas.”
Så står att läsa i rättegångsbalkens kapitel 24, som handlar om regler för häktning och anhållande. Eftersom våldtäkt är ett brott där straffskalan börjar vid tre års fängelse innebär det att den som på sannolika skäl är misstänkt för våldtäkt enligt lag ska häktas.
Våldtäktsåtalad på fri fot
I tisdags väcktes åtal mot en 39-årig sjuksköterska från Iran. Enligt åtalet våldtog han en kvinnlig patient i Malmö i samband med ett hembesök i september 2022.
Kvinnan, som är i 25-30-årsåldern men beroende av LSS-vård, larmar sent en kväll hemsjukvården på grund av svåra smärtor. Kommunen skickar den 39-årige sjuksköterskan, som enligt åtalet drogar kvinnan med Midazolam och morfin, för att därefter våldta henne.
LÄS ÄVEN: Åtal: Nyanländ sjuksköterska drogade och våldtog patient
Men när Malmö tingsrätt efter årsskiftet kommer kalla den misstänkte till huvudförhandling, så kan de inte kontakta häktet i Malmö. Anledningen är att den åtalade inte sitter häktad. Istället får domstolen förlita sig på att våldtäktsmannen infinner sig frivilligt i domstolen.
Ansvariga åklagaren Pia Björnsson berättar att mannen släpptes fri av de jouråklagare som hade hand om ärendet sista helgen i september 2022, innan hon tog över det nästföljande måndag.
– Jag kan inte svara på varför. Han var inne på helgen, och så släppte jouråklagaren ut honom. Så jag vet inte. När jag får ärendet sedan så kan jag inte bara ompröva det beslutet hur som helst, säger hon till Samnytt.
Så han är på fri fot?
– Ja, det stämmer.
Hur rimmar det med rättegångsbalken?
– Jag kan inte ompröva mina kollegers beslut. Han greps, han anhölls och sedan hävdes anhållandet av en jouråklagare. Anledningen till det kan jag inte gå in på.
Grips och släpps direkt
Den kvinnliga patienten blir våldtagen natten till 22 september 2022, vilket är en torsdag. Våldtäkten anmäls dock inte förrän dagen därpå, fredagen den 23:e, efter att kvinnan fått hembesök av en kvinnlig stödpedagog som hon vågar anförtro sig till.
– Jag minns bara att hon var ledsen, upprörd, uppriven och att hon berättade att det hade skett ett sexuellt övergrepp, berättar stödpedagogen i polisförhör.
Pedagogen sitter bredvid som stöd medan kvinnan ringer polisen. Sent samma kväll, alltså under fredagskvällen, anhålls den utpekade sjuksköterskan i sin frånvaro. Det är jouråklagare Maja Källén som beslutar om anhållandet.
Mannen hämtas in av polis först under söndagsmorgonen och förhörs samma förmiddag med hjälp av persisk tolk. Han släpps därefter på fri fot samma dag klockan 11:55.
Beslutet att häva anhållandet fattas av en tredje åklagare, en jouråklagare som arbetar i Jönköping. Samnytt har sökt men inte fått tag på den åklagaren. Utöver dessa tre är en fjärde åklagare nu inkopplad i ärendet, eftersom Pia Björnsson gått på semester.
Erkänner samlag
I polisförhör förnekar sjuksköterskan brott, men han erkänner att han haft sex med den kvinnliga patienten efter att han gett henne morfin. Han påstår emellertid att det är kvinnan själv som tagit initiativ till det, och att han bara “tittade på”.
Enligt konceptförhöret hävdar han att kvinnan “tar tag i hans byxor med båda sina händer och drar ned dessa byxorna till under hans kön. Därefter börjar hon självmant att suga med sin mun på hans könsorgan.”
Efteråt har kvinnan sträckt ut handen och tackat honom. Hon påstås dessutom ha gett honom en kram och lovat “ta bättre hand om honom” nästa gång. Allt detta enligt den våldtäktsåtalade mannen.
Efter förhöret släpps 39-åringen på fri fot. Och det är alltså det beslutet Pia Björnsson säger att hon inte kunnat ändra på.
– Det går inte. Så får inte jag göra. Jag såg ingen möjlighet att ompröva jouråklagarens beslut, förklarar hon för Samnytt.
Jouråklagaren håller inte med
Maja Källén, den jouråklagare som först ansvarade för våldtäktsmålet, håller emellertid inte med sin kollega om att det inte går att ändra en jouråklagares beslut i efterhand.
– Det är klart att hon kan om det har tillkommit nya omständigheter, vilket det måste ha gjort eftersom utredningsarbetet fortskrider, säger hon till Samnytt.
– Är det en våldtäkt som når upp till sannolika skäl, så är det självklart att man begär den personen häktad. Det finns inga andra alternativ, om det inte skulle vara några väldigt speciella omständigheter.
Maja Källén betonar att hon inte kommer ihåg det aktuella ärendet, som inträffade för mer än ett år sedan och då hon endast var inblandad i det mycket kortvarigt. Hon poängterar dock att det ibland kommer fram uppgifter under en utredning som gör att ett tidigare beslut ominte häkta senare kan behöva ändras. Anledningen är att jouråklagarna, som ibland blir uppringda mitt i natten, ofta inte har så mycket information att utgå ifrån.
– I joursituationerna har man ju viss information som finns där och då i ärendet. Det är så det vanligtvis går till, säger hon.
Samma kväll som kvinnan anmäler våldtäkten kommer kriminaltekniker hem till henne. De säkrar bland annat spermaspår på sex olika platser i hennes lägenhet. Rättsmedicinalverket skriver senare ett rättstoxikologiskt yttrande om vilka effekter morfin och Midazolam haft på patienten. Dessutom förhörs flera vittnen.
Problemet: Han erkände samlag
Pia Björnsson menar emellertid att eftersom sjuksköterskan redan i första förhöret erkänt att han haft sex med patienten, även om han påstod att det var hon som tog initiativ till det, så har inget avgörande förändrats i och med de tekniska spår som säkras i lägenheten och övrig bevisning som framkommer efter förhöret.
– Här såg jag inte nya omständigheter som kom efteråt. Vi har i stort samma uppgifter. Självklart har vi gjort saker efter det, men det var ett ganska gott läge redan från början, säger hon.
– På samma omständigheter får inte jag gå in och ändra annan åklagares beslut. Har jag däremot nya omständigheter, så får jag självklart ta ett nytt beslut.
Björnsson hänvisar tillbaka till de kollegor som hade jouren den sista helgen i september 2022. Hon misstänker att de inte bedömde att kvinnans våldtäktsanmälan var trovärdig.
– Det här kan du inte skriva. Det här är bara som jag gissar. Men det finns en presumtionsregel, så att om man släpper ut någon väldigt snabbt vid en sådan här typ av brott så tycker man inte det håller, säger hon.
Jouråklagare Maja Källén konstaterar att det nu finns risk att den misstänkte mannen, som inte är svensk medborgare och haft uppehållstillstånd i mindre än fem år, lämnar landet för att slippa straff.
Samnytt har sökt den våldtäktsåtalade mannen. Han har inte svarat. Enligt Malmö kommun arbetar mannen inte kvar.
LÄS ÄVEN: Åtal: Nyanländ sjuksköterska drogade och våldtog patient
Våldtäktsmän i vården
Under hösten och vintern 2023 har hittills tre vårdanställda som förgripit sig på patienter uppmärksammats inom Region Skåne. Samtliga gärningsmän har bakgrund i Mellanöstern.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.