Kvinnan som kastades från balkongen / Bobel Barqasho. Foto: Polisen

InrikesUtrikes

”Balkongmannen” dömdes till 14 års fängelse i Sverige – går fri i Turkiet

Publicerad 3/20/2022
Annons

Bobel Barqasho, som i media kallas ”balkongmannen” sedan han kastat sin fru från balkongen på sjätte våningen, dömdes 2015 till 14 års fängelse men flydde från Sverige efter att domen föll. Sedan dess har han varit internationellt efterlyst och klarat sig undan lagen.

I förundersökningsprotokollet, upprättat hösten 2013, framgår scenen som poliserna mötte när de först anlände till brottsplatsen:

”Kvinnan ligger på rygg på insidan av staketet. Hon har rosslig andning och vidöppen mun, slutna ögon. I ansiktet och huvudet har hon stora öppna sår. Kvinnans kropp ligger i väldigt onaturlig ställning. Det ser ut som att kroppen på något sätt landat på staketet då staketet är något trasigt”. En av poliserna noterar även att den skadade kvinnans make blöder från en av knogarna, samt har rivmärken i ansiktet och på armarna.

LÄS ÄVEN: Ukrainska kvinnornas skräcknatt – somalier tog sig in på boendet: ”Jag är så rädd att jag vill åka hem”

Flydde till Turkiet

Barqasho har spåras till den västra kuststaden Didim, i Turkiet, där han går under namnet Robert och jobbar på en resebyrå. Han lyckades efter en tid tilldelas turkiskt medborgarskap, vilket gjorde att han inte längre löpte någon större risk att utlämnas till Sverige.

Istället begärde då svenska myndigheter att Turkiet skulle överta verkställigheten av hans fängelsestraff. I mars förra året, kom beskedet att Turkiet gick med på att verkställa Barqasho.

– Jag tror att mitt hjärta hoppar över ett slag av glädje, sa kvinnan till Aftonbladet om beslutet.

LÄS ÄVEN: Flydde hedersvåld: ”Svenskar är så öppensinnade att deras hjärnor faller ut”

Ännu på fri fot

Nu ett år senare har dock ingenting hänt, Balkongmannen går fortfarande fri. ”Då den straffade inte kunnat gripas, har ett verkställande av domstolsbeslutet inte kunnat inledas”, skriver en domare vid turkiska justitiedepartementet, enligt SVT. Troligen menar domaren ”den dömde mannen”, snarare än ”den straffade”, då han ännu inte fått sona sitt brott.

Kvinnan däremot är idag delvis förlamad, rullstolsburen och har begränsad syn och hörsel sedan fallet för snart nio år sedan. Huruvida några ansträngningar gjorts från turkiskt håll att gripa Barqasho framgår ej.

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons