barn3

Ett av de så kallade ”ensamkommande barnen” som kommit till Sverige på senare tid. Foto: skärmbild från Sydsvenskan.se.

Utrikes

Bara en av fem ”ensamkommande” i Storbritannien som ljög om sin ålder skickas hem

Publicerad 1/5/2018
Annons

Bara en femtedel av de ”ensamkommande” som upptäcks ha ljugit om sin ålder slängs ut ur Storbritannien rapporterar Daily Mail. Tidningen sätter också ordet ”barn” inom citattecken.

Statistik avslöjar att 2 644 vuxna upptäcktes att ha ljugit om sin ålder för att komma in i Storbritannien mellan 2010 till 2016. Bara 580 av dem utvisades efter att ha utgett sig för att vara ett utsatt barn.

Experter ska ha varnat för att den låga risk som råder att bli deporterad trots upptäckt om att ha ljugit, bidrar till att fler migranter försöker korsa den engelska kanalen. Dessa siffror upptäcktes när Daily Mail fick reda på att kommuner betalar 305 miljoner pund, omkring 3 miljarder kronor, för att ta hand om barnmigranter som kom till landet utan föräldrar eller någon som tar hand om dem.

Antalet ensamkommande asylsökande barn (UASCs) som underhålls av kommuner har i Storbritannien mer än fördubblats på fyra år, från 1 950 år 2013 till minst 4 560 i slutet av mars förra året.

En kommunordförande berättar att de kämpar med att klara av belastningen och anklagar regeringen för att finansiera bara omkring hälften av de 68 000 pund, ca 680 000 kronor, som krävs varje år för de ’ensamkommandes’ uppehälle.

Daily Mail skriver om dessa invandrare på ett sätt som svensk gammelmedia ogillar. I en passage skriver Daily Mail:

Latest available figures show that in the year to September, 457 of the 695 so-called ’child’ migrants challenged by officials actually turned out to be adults.

”De senaste siffrorna visar att 457 av de 695 av de så kallade ”barn”migranterna som ifrågasattes av tjänstemän fram till september faktiskt var vuxna”, står det i tidningen.

Krav på att inrikesdepartementet ska göra tandkontroller växte efter att barnmigranter såg misstänkt vuxna ut när de kom från kåkstaden ”Jungeln” i Calais för att återförenas med släktingar genom ett omflyttningsprogram.

– Detta är en bra indikator på illegal inpassage till Storbritannien, sa Tony Smith, före detta chef för den brittiska gränspolisen.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
847Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons