Fyra män har häktats för mordförsök och grovt rån på handikappade 83-årige Ivar i Blekinge som Samhällsnytt rapporterade om i lördags. Alla fyra är hemmahörande i Halland och tidigare dömda för brott. En av männen är även barnbarn till 83-åringen. Polisen grep männen efter att man lokaliserat brottsoffret stulna bil slarvigt parkerad utanför en adress i Västsverige.

Natten till fredag i förra veckan bröt sig fyra maskerade män in i 83-årige Ivars hem i Kallinge strax utanför Ronneby i Blekinge. Ivar som är både sjuk och rullstolsburen låg och sov i sin säng när männen attackerade och torterade honom i uppemot fem timmar samtidigt som man krävde att få hans pengar.

Under den långdragna tortyren i jakten på Ivars pengar har männen sadistiskt slitit loss offrets öron, bränt hans hud och använt en blomkruka som tillhygge för att slå honom i huvudet med för att sedan lämna honom åt sitt öde med risk för dödlig utgång. När Ivar anlände till sjukhuset hade han svåra skallskador och läkarna var tvungna att operera ut skärvor från blomkrukan som fortfarande satt kvar i huvudet.

LÄS MER: Rånare torterade 83-åring i timmar – slet loss hans öron

Det var redan samma dygn som ett flyktmisstag ledde polisen till de misstänkta männen. De fyra männen hade stulit Ivars bil som flyktfordon efter tortyren. På fredagen ringde en person till polisen och klagade över en slarvigt parkerad bil på en adress i Västsverige. Det visade sig vara Ivars stulna bil och en polisinsats ledde till att tre män kunde gripas i en närliggande fastighet misstänkta för mordförsök och grovt rån. En fjärde man anhölls i sin frånvaro och överlämnade sig själv på söndagen.

De fyra männen som alla är hemmahörande i Halland är sedan tidigare dömda för brott och kända av polisen. Männen har nu häktats av Blekinge tingsrätt på sannolika skäl misstänkta för mordförsök och grovt rån. Männen nekar till brott men åklagaren var i förväg förvissad om att det fanns tillräckligt med bevis för att få dem häktade.

– Det är bilen som gör att vi misstänker att de här männen varit på platsen och misshandlat mannen innan de har flytt, säger Lena-Marie Bergström, åklagare och förundersökningsledare.

Samhällsnytt har granskat de sadistiska tortyrrånarna närmare. En av gärningsmännen är barnbarn till Ivar. Det är dessutom inte första gången som barnbarnet tillsammans med ytterligare en av de häktade torterar människor i Kallinge utanför Ronneby.

1. Christian Öberg, 38 år och bosatt i Torup
I februari förra året dömdes Christian i Varbergs tingsrätt för åtta olika brott, bland annat misshandel, olaga hot och hot mot tjänsteman. Han förekom då redan under 31 avsnitt i belastningsregistret.

I april 2016 dömdes Christian till två års fängelse av Blekinge tingsrätt för grov en misshandel i Kallinge strax utanför Ronneby, dvs samma ort där Ivar blev torterad i förra veckan. Öberg besökte tillsammans med en av de andra nu häktade männen Kallinge och torterade en man genom att slå honom med avsågat hagelgevär, batong samt sparka honom i ansiktet. I september 2017 dömdes Christian för vapenbrott för innehavet av det avsågade hagelgeväret.

Nedan syns Christian iförd en t-shirt med texten ”gatuheroin”. De två ifyllda dropparna under Christians högra öga betyder på vissa platser att man har begått mord. Enligt en av de tidigare domarna har Christian kopplingar till det grovt kriminella gänget Original Gangsters, OG.

I sociala medier uttrycker Christian sitt hat mot polisen (ACAB – ”All Cops Are Bastards”) och staten.

2. Sven Petersson, 23 år och bosatt i Falkenberg.
Sven är sedan tidigare dömd för en lång rad brott. Senast i september förra året dömdes han av Varbergs tingsrätt för skadegörelse. Tillsammans med en annan man ska Sven ha sågat ner en stor julgran på ett torg i Hörby kommun i Skåne. Ett år tidigare dömdes Sven till fem månaders fängelse för en rad fall av grovt rattfylleri och grov olovlig körning.

Sven är tidigare också dömd för bland annat sexuellt ofredande i samband med ett våldtäktsförsök, grov stöld, stöld, en rad bedrägerier och obehörigt avvikande från trafikolycksplats.

 

3. Cent Fast, 50 år och bosatt i Falkenberg
I november 2017 dömdes Cent av Varbergs tingsrätt för ringa narkotikabrott. År 2007 dömdes han av Borås tingsrätt för olaga hot, hot mot tjänsteman, brott mot knivlagen och vapenbrott. Han blev då överlämnad till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

4. Ronny Henriksson, barnbarn till målsägande, 33 år och bosatt i Falkenberg
I april 2016 dömdes Ronny till två års fängelse av Blekinge tingsrätt för grov misshandel i Kallinge strax utanför Ronneby, den plats där hans släkting den 83-årige Ivar blev torterad förra veckan. Ronny hade tillsammans med Christian Öberg torterat en man genom att slå honom med avsågat hagelgevär och batong samt sparka honom i ansiktet. Tidigare är Ronny även dömd för stöld.

Utdrag ur tidigare misshandelsdom: