I ett område i Grums har ett gäng barn i 8- till 10-årsåldern satt skräck i grannskapet genom både fysiska och verbala attacker. Barnen ska bland annat ha slagit andra med påkar och hotat kvinnor med våldtäkt. Problemen började för ungefär ett år sen men har eskalerat under våren och försommaren. Nu har Hyresgästföreningen, Grums hyresbostäder, kommunen och polisen gått samman för att försöka hitta en lösning på situationen.

– De har kastat sten eller slagits med plåtrör och pinnar så barn börjat blöda. Värst var att ett barn fick strypgrepp som lämnade märken. Men det handlar också om sexuella hot: ”jag ska sexa dig” eller ”jag ska våldta dig” säger de, berättar hyresgästen Malin för Hem & Hyra.

– Min ena dotter gråter på kvällarna och vill att vi ska åka till husvagnen för att hon är så rädd. Och vi kan inte säga till heller för då kommer repressalier: de stoppar in sopor i brevinkastet eller går på mina barn ännu mer när jag inte är med. Eller så är de kaxiga direkt när man säger till. Att som vuxen bli spottad i ansiktet och få höra att ”jag lyssnar inte på dig för nu är kvinna” och bli kallad för ord som jag inte ens vill ta i min mun, är otroligt kränkande. Det kan låta konstigt för den som inte upplevt det – men man tappar liksom allt när ett barn gör så mot en och vet inte vad man ska ta sig till.

Nyanlända migranter
Om inget görs befarar Hyresgästföreningen att situationen kommer förvärras ytterligare och ”vi mot dom-tänkandet” tar fart liksom främlingsfientligheten då det rör sig om barn till nyanlända migranter.

”De som ställer till med bråk, bus och våld i det här fallet är barn till nyanlända. Därför börjar grannar dra kopplingar mellan problemen och främlingsfientliga åsikter. I längden leder detta till ett väldigt segregerat bostadsområde där grannar i mångt och mycket talar om ’vi mot dem’ vilket bara kommer eskalera om det inte bryts väldigt snart”, skriver föreningen i sitt brev till polisen, Grums hyresbostäder och socialtjänsten.

Trots att barngänget utsatt andra barn för bland annat stryptag som lämnat blåmärken har inga polisanmälningar gjorts då hyresgästerna inte trott att man kunde polisanmäla barn alternativt att polisen bara skulle skratta.

”Barnen behöver hjälp”
– Jag har ännu inte alla fakta på bordet ännu men av det jag fått höra är det här mycket uppseendeväckande. Jag har inte under mina år som polis varit med om att så unga människor går samman och kommer med sådana här grova hotelser och våldsamheter, säger kommunpolisen Lennart Hynynen som också upplyser om att man visst kan polisanmäla barn, fallen lämnas dock vidare till socialtjänsten.

Enligt Hynynen kommer sådana här problem oftast från föräldrarna och i det här fallet kan barnens föräldrar ingen svenska alls, därför ska man till hösten anordna ett möte med tolkar ”för de här barnen behöver hjälp och det kan inte vänta”.

Redan i sommar ska polisen och fältassistenterna ökar sin närvaro i området och barnen ska erbjudas aktiviteter så att de inte bara driver omkring i området.

– Jag hoppas att vi kan komma till ett läge där man kan börja umgås tillsammans och hjälpa varandra med barnen, men nu är det så mycket kulturella och språkliga hinder som står i vägen. Men jag tror verkligen att det går att lösa, säger Kajsa.

Kan spä på rasismen
Enligt barnpsykologen Åsa Landberg är det ovanligt att barn blir så här våldsamma.

– I regel har vuxna ett mer våldsamt beteende än barn. Att barn gör så här är ovanligt. Då är det något allvarligt som ligger bakom.

Monica Ekström, distriktsordförande för Rädda Barnen i Värmland, varnar för att situationen kan spä på rasism.

– Föräldrar implementerar sin syn och sin kultur på barnen. Och på samma sätt som vi behöver bryta rasismen behöver vi sätta ner foten rejält mot värderingar som vissa föräldrar från andra kulturer försöker föra över till sina barn. Som till exempel kan handla om att flickor och kvinnor inte har samma rättigheter eller status som pojkar och män. Där har vi i Sverige gjort alldeles för lite.