Rekordmånga födslar väntas i juli månad på Östra sjukhusets förlossningsavdelning. Trots det har verksamhetsledningen beslutat att antalet BB-platser ska skäras ned och allt fler friska förstföderskor ska skickas hem bara sex timmar efter förlossning.

Situationen på Östra sjukhusets förlossning och BB har varit problematisk under en längre tid. Många pass uppges vara obemannade och personalen känner sig hårt pressad. Under sommaren blir det än värre, då det i år tros bli rekordmånga födslar. Under juli månad väntas hela 1 032 barn födas, vilket är det högsta antalet på fem år.

Enligt Carina Deréus, barnmorska på specialförlossningen och huvudskyddsombud är situationen ohållbar på grund av svårigheter med bemanningen. Under semesterperioderna finns ingen extra ordinarie personal att ta in och personalen slits ut.

– Man känner oro, frustration, undrar hur man ska orka, säger hon.

Deréus får medhåll av barnmorskan Lina Höglund, som tidigare jobbat på BB Östra, men nu är på BB-mottagningen. Hon menar att många känner sig utslitna när de går på semester och när de väl är lediga ligger oron kvar över hur det kommer att bli när det är dags att gå tillbaka till arbetet.

Ge bort Samnytt PLUS i julklapp! 🎄🎅

Överraska någon med en prenumeration på Samnytt Plus. Den perfekta julklappen för den som värdesätter ocensurerad journalistik.
Ge bort en prenumeration

LÄS ÄVEN: Stor personalbrist på landets förlossningsavdelningar

Skickas hem sex timmar efter födsel

Den 22 juni meddelade cheferna för obstetrik att tio BB-platser ska bort. Dessutom ska förstföderskor som genomgått en normal graviditet och förlossning skickas hem redan sex till åtta timmar efter det att barnet fötts. Lina Höglund anser det vara drastiskt.

– Detta är något som man som barnmorska inte står för och det anses inte som god vård. Att bli uppmanad att utföra detta innebär en etisk stress för oss barnmorskor, förklarar hon för GP.

Vanligen brukar de flesta förstföderskor stanna ett par dygn efter födseln för att etablera amning, förklarar Lina Höglund. De flesta barn ammar oftast inom de första två timmarna och somnar sedan. Då kan man behöva mer tid för se att allt verkligen fungerar som det ska.

– Det jag reagerar på är vår chef inom obstetriken som står och säger att det kommer att gå runt. Det kommer det inte, konstaterar hon.

LÄS ÄVEN: Barnmorskeförbundet larmar – över 900 gravida utan plats