En gravid kvinna i Södermanland som kände att hon var på väg att föda anlände till en förlossningsmottagning. Men där bedömde barnmorskan att det var för tidigt och skickade hem kvinnan igen. Det visade sig vara en felbedömning och kvinnan tvingades föda på en gångväg i minusgrader.

Förra året uppmärksammade Samhällsnytt hur Akademiska sjukhuset i Uppsala föreslog att införa evakueringsbaracker på parkeringen utanför sjukhuset där gravida kvinnor skulle föda. Bakgrunden till förslaget var bland annat brist på platser vid sjukhusets förlossningsavdelning.

LÄS ÄVEN: Gravid med bröstsmärtor kom med ambulans till sjukhus – skickades hem och dog

Platsbristen vid förlossningsavdelningar visar sig även på andra platser i landet. I januari 2018 kände en höggravid kvinna värkar och att hon var på väg att föda. Hon begav sig därför till en förlossningsmottagning i Södermanlands län som Expressen väljer att inte nämna vid namn.

Barnmorska skickade hem kvinnan

Det framgår av en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) att kvinnan som skulle föda sitt tredje barn möttes av en barnmorska som då gjorde bedömningen att kvinnan befann sig i latensfasen och att värkarna var svagare.

Kvinnan och hennes partner fick erbjudandet att återkomma till mottagningen två timmar senare för en ny undersökning. Det fanns däremot ingen möjlighet att stanna kvar för övervakning utan de var tvungna att lämna på grund av platsbrist.

Barnmorskan gav även rådet att paret skulle ta en promenad och något att äta. Hon skulle även vänta med att återkomma till det att hon hade tre värkar under tio minuter i en timmes tid.

Kvinnan ifrågasatte rådet och uttryckte oro över att barnet kunde komma tidigare. Men enligt barnmorskan var det inget hon behövde oroa sig över eftersom det ansågs ytterst ovanligt.

En knappt timme efter att paret åtlytt rådet och lämnat sjukhuset för en promenad fick kvinnan krystningsvärkar och förlossningen påbörjades. Kvinnans partner larmade ambulans men innan de hann anlända till platsen hade bebisens huvud redan kommit ut. Kvinnan födde barnet utomhus i minusgrader.

Anmäler sjukhuset

I anmälan till IVO kritiserar kvinnan sjukhuset för att hon inte fick stanna kvar. Hon riktar även kritik mot barnmorskorna som gav olika råd rörande värkar – när hon ringde tidigare på dagen och i person i samband med att de skickades hem.

Får kritik i sociala medier

I sociala medier är uttrycker många frustration över kvinnans upplevelse. En person är däremot inte förvånad och skriver att ”allt kan hända i dårlandet Sverige”.

LÄS ÄVEN: Vårdpersonal skickade hem gravid kvinna – tvingades föda på gräsmatta