Det brittiska public service-bolaget är i blåsväder efter att en programledare kritiserat Englands damlandslag i fotboll för spelarnas hudfärg.

I en sändning från UEFA European Women’s Football Championship kommenterade BBC:s sportpresentatör måndagens seger för England över Norge genom att fördöma laget för påstådd brist på mångfald.

LÄS ÄVEN: BBC ska spara miljarder – 1 000 medarbetare sägs upp

Bardour, som själv är en vit kvinna, sa på tisdagskvällen: ”En historisk seger med åtta mål för England i natt då lejoninnorna säkrade sin plats i kvartsfinalen men alla startande elva spelare och de fem avbytarna som kom in på planen var helt vita och det pekar mot en brist på mångfald i damspelet”.

Även om de inte spelade på måndagen finns det för närvarande tre kvinnor i det engelska laget med minoritetsbakgrund: Jess Carter, Demi Stokes och Nikita Parris. När man tittar på listan med 23 spelare representerar detta 13 procent, vilket nästan exakt speglar den allmänna demografin i Storbritannien i den senaste folkräkningen, där 87 procent av befolkningen klassificerades som vita britter.

Kritikstorm

Kommentarerna från BBC-presentatören väckte kritik på sociala medier där tidigare Labour-parlamentsledamot Kate Hoey sa : ”När vi hade ett helt svart herrlag i vissa friidrottsevenemang uppmärksammade BBC det. Självklart inte. Det här är patetisk sportrapportering”.

GB News-programledaren Daren Grimes sa:  ”BBC är besatta. Vad är det för fel med att lejoninnorna är vita? Är påståendet här att svarta spelare diskrimineras på ett orättvist sätt? Om så är fallet, har BBC några bevis för detta påstående? Det är den ständiga rashetsen som förbryllar mig”.

LÄS ÄVEN: SVT: Vita kan inte drabbas av rasism

Reclaim Party-ledaren och anti-woke-kampanjaren Laurence Fox skämtade : ”Vi står inför ett allvarligt problem med mångfald, rättvisa och inkludering i kvinnlig fotboll. Alla bolljagare med livmoderhals bör ligga på 200 000 pund i veckan. Oavsett om de har penisar eller inte.”

BBC:s mångfalds- och inkluderingsplan för 2021-23 har öppet efterlyst införandet av ras- och könskvoter. Spel för kvinnor ska utgöra 50 procent av arbetsstyrkan, 20 procent för svarta och andra minoriteter och tolv procent för funktionshindrade.