bbc

Foto: Godson Babu Christ, CC BY-SA 4.0 / Another Believer, CC BY-SA 4.0

Utrikes

BBC ska spara miljarder – 1 000 medarbetare sägs upp

Publicerad 5/31/2022
Annons

I början av året stod det klart att licensavgiften för brittisk public service, BBC, skrotas. Nu har man beslutat om en rad omfattande besparingar.

I januari meddelade den brittiska regeringen att man kommer att överge systemet med tv-licens någon gång under 2027, och fram tills dess stegvis minska avgiften. Detta ska finansieras med kraftiga besparingar som man nu beslutat om och Journalisten uppmärksammar.

LÄS ÄVEN: Klart: Licensavgiften för BBC skrotas

3,5 miljarder kronor årligen kommer BBC att behöva spara in på och i förra veckan berättade generaldirektören Tim Davie att man framöver kommer att satsa på ”digitalt först”.

1 000 sparkas

Förändringarna medför bland annat att mindre kanaler som CBBC, BBC Four och Radio 4 Extra läggs ned och flera sändningar på andra språk än engelska ska bli enbart digitala. Personalstyrkan ska minska med 1 000 personer, motsvarande sex procent av det totala antalet anställda.

LÄS ÄVEN: Majoritet britter vill inte betala för BBC – anser kanalen är partisk

Precis som i Sverige har brittisk public service haft svårigheter med att upprätthålla förtroendet hos allmänheten och i en undersökning framgick det att en majoritet av britterna inte vill betala licensavgiften då man anser att BBC är partiskt.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
489Knarkpåverkad gängkriminell körde ihjäl cyklande 11-åring – kan INTE utvisas
Annons