mobiltelefon
Inrikes

Bedragare härjar under coronakrisen och lurar pengar av äldre

Publicerad 3/25/2020
Annons

De ringer till äldre i riskgrupperna och utger sig för att vara från Folkhälsomyndigheten med viktig information om pandemin. En kvinna i 75-årsåldern lurade man av 100 000 kronor. Nu manar polisen till extra vaksamhet hos äldre för även denna typ av bedrägerier.

Sedan tidigare utsätts äldre redan för diverse bedrägeriförsök, både fysiskt i hemmet och via telefon. Under pågående pandemi har bedragarna börjat använda coronaviruset som metod för sin brottslighet.

När de ringer står det Folkhälsomyndigheten på skärmen och man får veta att man kan vara smittad med ett erbjudande om att få ett test hemskickat. För att möjliggöra detta måste man logga in på sitt bank-id.

– Det går ofta fort och poängen är att den som blir uppringd ska bli orolig och göra som förövaren vill. Om personen loggar in kan då förövaren lura sig in och flytta över pengar från kontot, säger Anders Larsson på polisgruppen Circa, polisens nationella specialgrupp mot seriebrottslighet mot äldre, till DN.

Manar till vaksamhet

Hittills har man fått in en handfull anmälningar om bedrägerier knutna till coronaviruset. I de flesta fall har man dock inte lyckats. De flesta av offren är födda på 30- eller 40-talet.

– Man måste vara vaksam på att det här förekommer och att det finns många olika varianter av det här. Ibland ringer de upp och utger sig för att ringa från polisen för att lämna ett olycksbud. Man blir blockerad av det budskap man får och låter sig luras, säger Anders Larsson.

Bedragare har även knackat på och erbjudit sig att handla åt äldre i syfte att få deras kort och koder.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1039Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons