I fredags fick en 89-årig kvinna i Lund ett samtal där man påstod sig ringa från banken och ville upplysa om att någon försökt ta ut pengar från hennes konto. Kort därpå ringde personen ifråga på hennes dörr där man lyckades lura av henne både bankkort och koder. ”Att man utnyttjar äldre personer på det här sättet är minst sagt upprörande”, säger Carina Roth vid polisen i Lund.

Enligt bedragaren måste man förhindra det falska uttagsförsöket genom att snabbt byta ut kortkoden. Den ljushåriga mannen i 25-årsåldern bar munskydd, något 89-åringen inte tyckte var konstigt då ”alla” gör det just nu.

Efter att mannen lyckats lura av henne bankkort och troligen även koden försvann pengar från hennes konto.

LÄS ÄVEN: Åldringar i 90-årsåldern rånade i Malmö

Samma dag hade också en 91-årig kvinna i en annan del av staden utsatts för ett liknande bedrägeriförsök. Här anade det tilltänkta offret dock oråd och gjorde klart att ingen skulle släppas in i hennes hem. Efter samtalet ringde hon upp sin bank.

– Bra gjort, säger polisens Carina Roth till Sydsvenskan. Vi varnar ständigt för den här sortens bedrägerier och ändå fortsätter de att hända hela tiden.

Utsatt grupp

Enligt Roth finns ett stort mörkertal.

– Att man utnyttjar äldre personer på det här sättet är minst sagt upprörande. I de här fallen talar vi inte om nyblivna pensionärer, utan verkligen om äldre människor.

LÄS ÄVEN: Fördubbling av rån mot äldre och funktionshindrade under pandemin

– Man ger sig på en väldigt utsatt grupp. Det är klart att vi ser ytterst allvarligt på det.