Fyra bröder från den kriminella arabiska klanen Fakhro åtalas för ännu ett grovt bedrägeri mot en åldring i Malmö. De arabiska bröderna lurade till sig en lägenhet värd en miljon kronor från en nybliven änka – en lägenhetskapning som i sista stund stoppades av bostadsrättsföreningen.
– Jag trodde inte att deras baktanke var att utnyttja mig, säger den drabbade änkan till Samnytt.

Det är i april i år som den nyblivna 76-åriga änkan i Malmö kontaktas av en man som frågar om hon är intresserad av att byta sin lägenhet på tre rum och kök mot en mindre lägenhet. Kvinnan är ytligt bekant med mannen, som kallar sig Mikael Persson, då hennes avlidne man tidigare pratat med honom.

Änkan svarar att hon funderat på att flytta till något mindre. Mikael erbjuder sig att hjälpa henne hitta ny lägenhet, och tar med henne på olika lägenhetsvisningar. Till slut bestäms att hon ska byta lägenhet med en Jörgen Johansson, som har en tvårumslägenhet och är på jakt efter större bostad.

Överlåter lägenhet

Änkan berättar i polisförhör om Jörgen, som uppges äga den lägenhet hon ska flytta till:

– Han ser trevlig och pålitlig ut. Blond, ungefär som förhörsledarens hårfärg. Skägg i samma färg. Inga tatueringar eller hål i öronen, säger hon.

När alla papper ska skrivas under är en tredje man med. Han kallar sig Gabriel Bergkvist. Männen lägger fram ett gåvobrev på änkans köksbord som hon uppmanas skriva under, och de pekar på var hon ska sätta sin signatur.

– Ja, jag visste ju inte, berättar hon för polisen.

Den 76-åriga kvinnan får aldrig möjlighet att läsa igenom handlingarna, utan uppmanas skriva under ändå. Hon får heller aldrig någon kopia av dokumentet.

Falska svenskar

Det kvinnan inte vet är att namnen Mikael Persson, Jörgen Johansson och Gabriel Bergkvist är tagna namn. Ingen av dem är svenskar.

I själva verket heter de Nabil, Abd och Ibrahim Fakhro. De är bröder och tillhör en ökänd multikriminell arabisk klan. Fakhroklanen finns bland annat med i polisens uppmärksammade klanrapport från 2020.

Alla tre bröderna har nyligen bytt till mer svenskklingande namn för att väcka mindre uppmärksamhet när de begår bedrägerier mot äldre människor.

Nabil Fakhro (”Mikael Persson”) och Abd Fakhro (”Jörgen Johansson”). Foto: Polisen

Änkan känner heller inte till att den tvårumslägenhet hon byter till, till skillnad från hennes egen, är belånad. Det är något bedragarna ljugit om när hon skrivit på handlingarna.

Fakhroklanen hjälper emellertid änkan att flytta till hennes nya lägenhet. ”Massa kvinnor, barn och ungdomar” dyker upp för att flytta möbler och städa, berättar ett närstående ögonvittne.

Bröder häktas

Kort efter att de blåst änkan på hennes lägenhet, grips och häktas de tre männen för ett liknande bedrägeri mot 82-årige Benny Sköld.

LÄS ÄVEN: Kriminell arabisk klan försöker kapa 82-årige Bennys lägenhet

För att kunna avsluta affären introduceras därför en fjärde man: Niklas Nilsson. Även han ingår i brödraskaran, något som änkan inte känner till, och heter från början Mostafa Fakhro.

Mostafa Fakhro utger sig för att vara sin bror Abd i kontakterna med bostadsrättsföreningen, eftersom brodern sitter häktad med restriktioner.

Ibrahim Fakhro (”Gabriel Bergkvist”) och Mostafa Fakhro (”Niklas Nilsson”). Foto: Polisen

Men föreningen anar oråd och godkänner inte överlåtelsen. Inte minst eftersom den inte får något gåvobrev för den lägenhet som änkan enligt uppgörelsen ska få överta. Istället larmas polisen.

Från Libanon

De fyra brödernas mamma och pappa kommer till Sverige från Libanon under slutet av 80-talet som småbarnsföräldrar. Sammanlagt får de tolv barn. Flera av barnen är idag dömda för grov brottslighet.

Fakhroklanen beskrivs i polisens klanrapport som en av ”de mest framträdande släktbaserade kriminella nätverken i Malmö”.

Faksimil polisens klanrapport

Klanen är indelad i två falanger, en gul och en grå, som ligger i våldsam konflikt med varandra. Mordförsök, grov misshandel, överfall, skottlossning och slagsmål förekommer mellan falangerna, enligt polisens klanrapport.

Faksimil polisens klanrapport

En ny kriminell verksamhet som Fakhroklanen började med för några år sedan är avancerade bedrägerier mot äldre människor. En av dem är 82-årige Benny Sköld som på ett liknande sätt lurats att överlåta sin lägenhet till klanen.

Benny Sköld luras att överlåta sin lägenhet.

Efter att ha blivit avlurad sin bostad drabbas Benny av depression och mår allt sämre. I februari i år avlider han. Han hinner aldrig få upprättelse mot de arabiska bedragarna.

”Vill hålla mig utanför”

Samnytt har pratat med den änka som blivit Fakhroklanens senaste offer. Hon vill inte ha med sitt namn i tidningen.

– Jag vill inte blanda mig i det här. Jag vill hålla mig utanför, säger hon och betonar att det inte var hon som polisanmälde klanbröderna.

Änkan har nu flyttat tillbaka till den lägenhet hon hade från början, efter att bostadsrättsföreningens styrelse satt stopp för affären.

– Jag har sagt att jag fått tillbaka min lägenhet, men då sade en polisman att det har inte alla fått, säger hon.

Änkan förklarar att hon aldrig misstänkte att männen lurade henne.

– Jag trodde inte att deras baktanke var att utnyttja mig. Nej, det trodde jag inte. Men det blev kanske så, berättar hon.

Åtalas

Nu åtalas de fyra männen för grovt bedrägeri mot den 76-åriga änkan. Alla fyra förnekar brott.

Gärningsmännen filmade bedrägeriet med en mobilkamera, en film som nu används av åklagaren som bevisning mot dem.

Alla fyra är tidigare dömda för brott. Nabil, Abd och Ibrahim Fakhro är dömda till fängelse för bedrägeriet mot Benny Sköld, medan Mostafa Fakhro är dömd för grovt bokföringsbrott.

Enligt polisens utredning är det dessutom fler pensionärer som drabbats av de arabiska bedragarna.

LÄS ÄVEN: Arabiska klanbröder åtalas – lurade av 82-åring bostadsrätt