Under förra året mer än fördubblades antalet anmälda bedrägerier mot äldre. Enligt polisen handlar det ofta om ficktjuvar som stjäl bankkort.

I slutet av förra året meddelade polisen i Stockholm att bedrägeribrott hädanefter kommer att lämnas utan åtgärd, om det belopp förövaren lurat till sig bedöms understiga 5 000 kronor. Anledningen uppgavs vara resursbrist och hög arbetsbörda.

Samtidigt visar ny statistik från polisen att antalet bedrägerier mot äldre har ökat kraftigt de senaste åren. Enbart under förra året mottog polisen 3 700 anmälningar rörande bedrägerier mot äldre och det är en fördubbling jämfört med året dessförinnan. Sett över ett femårsperspektiv har brotten fyrdubblats, rapporterar SR.

LÄS ÄVEN: Äldre luras att betala för andra – varorna återlämnas sedan mot pengar

Lever på att stjäla från äldre
Enligt polisen handlar det oftast om ligor som riktar in sig på de äldre. För tillfället utreder man bland annat en liga som stulit från omkring 90 äldre personer och en del av brottsoffren är 90 år gamla. Håkan Carlsson är chef över den enhet inom polisen som arbetar nationellt med att utreda brott mot äldre. Han berättar att det handlar om organiserad och systematisk brottslighet som individerna lever på.

– Det är fruktansvärt. Det är helt bedrövligt att man ger sig på äldre personer på detta viset. Samtidigt har de kriminella hittat ett sätt att komma över pengar på, säger Carlsson

Vid sidan om stölder av bankkort och kontanter ökar även antalet bankbedrägerier. Det handlar om att ligor lurar äldre att använda sin bankdosa eller sitt bank-id och därmed ge bedragaren tillgång till överföringar.

LÄS ÄVEN: Polisen släpper ljudfil med ID-kaparens bluffsamtal till pensionären