Nu väcks ytterligare ett åtal relaterat till de ekonomiska bedrägerier som kantat verksamheten att skapa och driva ett kamelcenter i invandrardominerade och ”utsatta” Angered i Göteborg. Det rapporterar Göteborgs-Posten.

De är en av huvudmännen bakom det omdiskuterade projektet som på fredagen åtalas för grova bedrägerier. I åtalet skriver åklagaren att utbetalningar på över 11 miljoner kronor i skattemedel som Arbetsförmedlingen slussat in i kamelprojektet förts över till mannens egna bankkonton. Mannen förnekar dock att något brott har begåtts.

LÄS MER: Personer bakom kamelfarm i Göteborg åtalas för grova brott

Den åtalade mannen har inte bara företrätt kamelcentret utan också tre andra föreningar där ekonomiska oegentligheter med bidragspengar misstänks ha förekommit under åren 2013 till 2017. Det handlar om Interkulturellt projektcentrum, Svensk-Somaliska Vänföreningen och Romska Kulturföreningen, samtliga med säte i problemtyngda Angered.

Skickade falska uppgifter till Arbetsförmedlingen

Bedrägerierna har enligt åklagaren gått till så att den nu åtalade mannen skickat in falska löneuppgifter för anställda till Arbetsförmedlingen, som på grundval av dessa och utan att kontrollera deras riktighet betalade ut över 11 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar till i så kallade lönebidrag och särskilt anställningsstöd till de olika föreningarna.

Utbetalningarna fördelar sig så att Svensk-Somaliska Vänföreningen och Romska Kulturföreningen har fått cirka 4,4 miljoner vardera, Interkulturellt projektcentrum 1,4 miljoner och Angereds kamelcenter 1 miljon. Bara en mindre del av pengarna uppges ha gått till verksamheterna medan lejonparten i stället förts över till mannens privata bankkonton.

Åklagaren i målet, Gustav Nyström, säger i ett pressmeddelande att brotten varit ”systematiska och grova” och pekar på att det är ”betydande värden” som skattebetalarna blivit av med.

LÄS MER: Påstått integrationsfrämjande kamelfarm försatt i konkurs

Rullades upp i samband med konkurs

I samband med att kamelcentret gick i konkurs uppdagades omfattande oegentligheter i verksamheten. Bland annat har ingen bokföring gjorts och miljonbelopp i bidrag som betalats ut till projektet var försvunna.

I stället för att bygga centret hade stora summor gått på att resa på kamelkonferenser i Kazakstan och att handla med kamelmjölk. Mjölken såldes med påstående om att den kunde bota sjukdomar.

Den nu åtalade mannen är identisk med en av de tre som omfattas av det tidigare åtalet i härvan kring kamelcentret.