Coronavirus Finland

T.v. Rovaniemi. T.h. Genrebild. Foto: Trabajo propio/Twitter

Utrikes

BEKRÄFTAT: Coronaviruset har nått Finland – 15 kan vara smittade

Publicerad 1/29/2020
Annons

Det dödliga Coronaviruset har för första gången nått Norden. I grannlandet österut bekräftar myndigheter att en kinesisk turist har burit på viruset och befunnit sig i landet sedan förra veckan.

Det var på tisdagen som en kinesisk turist anmälde sig till hälsocentralen i Ivalo med anledning av att hon upplevde influensasymptom, rapporterar SVT.

LÄS ÄVEN: Coronavirusets spridning uppges vara utom kontroll

Den kinesiska medborgaren kom till Finland på torsdagen förra veckan från staden Wuhan där Coronviruset misstänks ha brutit ut. På söndagen fick kvinnan influensasymptom och på tisdagen sökte hon sjukvård. Numera är kvinnan satt i karantän och vårdas vid Lapplands central sjukhus i Rovaniemi.

Svensk myndighet: Det finns inga skäl för oro”

I Sverige har Folkhälsomyndigheten informerat allmänheten om att de inte behöver känna oro. En liknande syn på virussjukdomens framfart har Mika Salminen som är direktör för statliga Institutet för hälsa och välfärd i Finland.

– Det var väntat att viruset skulle komma via turister till Finland. Risken för att viruset sprider sig i Finland är fortfarande väldigt liten, så det finns inga skäl för oro, säger Salminen.

Finlands public service-aktör Yle meddelar att 15 personer kan vara smittade av viruset och därför hålls under uppsikt.

Flera bekräftade fall i Tyskland

Viruset bekräftas även söder om Sverige. I den tyska delstaten Bayern har sammanlagt fyra personer vid ett företag inom bilindustrin smittats efter att en kollega från Kina besökt kontoret.

LÄS ÄVEN: Sverige fortsätter med direktflyg från Kina – Folkhälsomyndigheten ovetande

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1159”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons