Rasmus Paludan, partiledare för det danska islamkritiska partiet Stram Kurs, är svensk medborgare sedan år 31 år tillbaka. Det har Migrationsverket slagit fast. Det innebär att inreseförbudet till Sverige inte kan upprätthållas och att det är fritt fram för Paludan att resa in i landet.

Samhällsnytt har sedan slutet av sommaren följt händelseutvecklingen kring Stram Kurs och dess profilerade partiledare Rasmus Paludan som fick tillstånd att hålla en islamkritisk demonstration i Malmö. Men kort innan demonstrationen skulle hållas meddelade polisen att man hävt tillståndet.

Detta med hänvisning till att man inte kan garantera säkerheten någonstans i hela Skåne. Farhågorna handlade om våldsaktiviteter från muslimskt och vänsterextremt håll mot manifesationen. Sådana besannades också när omfattande kravaller iscensattes i Malmö efter att Stram Kurs trots återkallat tillstånd ändå anordnat manifestationer.

LÄS ÄVEN: Efter koranbränningarna: al-Qaida ska mörda Rasmus Paludan

Vid sidan om den inställda demonstrationen signerade Malmös polismästare Mattias Sigfridsson ett inreseförbud i två år riktat mot Paludan. I en intervju med Expressen motivierade justitieminister Morgan Johansson (S) med att Paludan är en ”tvättäkta rasist vars enda uppgift är att hetsa till våld och motsättningar”, ett uttalande som väckt misstankar om så kallat ministerstyre, något som är förbjudet i Sverige.

Migrationsverket ger Paludan rätt

Paludan har hela tiden hävdat att beslutet att neka honom inresa i Sverige är olagligt. Detta eftersom hans far är svensk och att han tidigare har varit folkbokförd här. Nu visar det sig att Paludan har haft rätt.

Medborgarskapsenheten vid Migrationsverket bekräftar att Paludan är medborgare i Sverige. Det innebär att den danska partiledaren kan resa in i landet och att  det av polismästaren utfärdade inreseförbudet är ett felaktigt och ogiltigt beslut. Nedan ett utdrag från Migrationsverkets handling som klargör Paludans status som svensk medborgare.

Svensk medborgare sedan 1989

Det framgår av handlingen att Paludan är svensk medborgare sedan första juni år 1989.


Paludan till Samhällsnytt: ”Ska stämma staten”

På fredagsmorgonen talade Samhällsnytt med Paludan som kommenterar beslutet med att Polismyndigheten har kränkt svensk grundlag. Vidare meddelar han att partiet kommer att reagera på regeringens olagliga beslut med att genomföra ett stort antal koranbränningar.

– Svensk polis i Region Syd har överträtt den svenska grundlagen, då det framgår av regeringsformen att ingen svensk medborgare kan nekas inresa i Sverige. Nu kommer jag kräva ersättningskrav av Justititekanslern. Dessutom ska vi straffa den odugliga svenska regeringen genom att bränna koraner överallt, säger Paludan.

Han kräver nu en miljon kronor i skadestånd av svenska staten.

LÄS ÄVEN: Paludan lurade polisen och brände flera koraner – ”Vi fortsätter till islam inte finns i Sverige”

authorimage

Var denna artikel intressant?

Stötta då gärna tidningen med en donation! Utan läsarnas stöd kan vi inte existera:

Du kan ⚫ Swisha: 123 083 3350 ⚫ Fylla i formuläret nedan ?, eller ⚫ klicka HÄR för övriga alternativ

Tack på förhand!