Den moderate riksdagsmannen Jan Ericson kritiseras för ett inlägg på Twitter där han skriver att han är ”extremt frustrerad” över ”ryska turister” i Stockholm. Nu visar det sig att de ”ryska turisterna” troligen är ukrainska flyktingar.

Det är under onsdagskvällen som Jan Ericson luftar sina antiryska känslor.

”Blev extremt frustrerad idag när jag gick genom Gamla Stan i Stockholm och mötte en grupp ryska turister som skojade och skrattade. Samtidigt som deras landsmän våldtar och mördar kvinnor och barn i Ukraina och bombar civila bostadsområden till grus”, skriver han i ett Twitterinlägg.

Guide: Inte ryssar

Inlägget väcker reaktioner. Många twittrare tycker det är fel att uttrycka sig på det sättet om ryssar. Andra ifrågasätter hur den moderate riksdagsmannen kan vara säker på att de han såg verkligen var ryssar, och om han ens vet om de pratade ryska eller något annat språk.

Samnytt har pratat med en auktoriserad ryskspråkig guide i Stockholm. Enligt guiden är det sannolikt inte ryska turister som Ericson sett, eftersom det inte kommer några ryska turister till Stockholm numera.

LÄS OCKSÅ: Konsert för Ukraina stoppas – ryskt instrument skulle användas

– Det är i princip noll. Men det kommer lite ryskspråkiga turister från Baltikum. Från Estland, förklarar guiden som ber att få vara anonym.

– Tidigare var det kryssningar från Stockholm, Helsingfors, Sankt Petersburg, Tallin och så tillbaka hit. Men nu går det inga färjor till Sankt Petersburg. Så det är slut med det.

Troligen från Ukraina

Två andra auktoriserade ryskspråkiga guider som arbetar i Stockholm är Gun Dahlberg och Marina Lindroos. De tror att den grupp ”ryska turister” som Jan Ericson såg mer sannolikt var ukrainska flyktingar.

– Det är väldigt troligt att de är ukrainska flyktingar. De flesta i Ukraina pratar ryska, det är ett faktum, så om du har hört en grupp prata ryska i Gamla stan så var de antingen från Estland eller mer troligt från Ukraina, förklarar Dahlberg.

Marina Lindroos guidade till och med en grupp ukrainska flyktingar i Gamla stan förra veckan. Hon tror att det var hennes grupp M-politikern såg.

– Jag håller på att planera för den här lilla gruppen som jag tagit under mitt beskydd. Jag kan inte jobba hela tiden, men jag jobbar gärna fler gånger med det här, för det känns ganska meningsfullt, berättar Lindroos.

Politikern Jan Ericson skriver på Twitter att han såg en grupp i Gamla stan som han trodde var ryska turister?

– Nej, det var det inte alls. Det är ukrainska tjejer som är här som flyktingar.

Samnytt har sökt Jan Ericson.

LÄS ÄVEN: Polischef uppmanar till Nestlé-bojkott för vägran stoppa rysk barnmat