Halal

Enligt sharialagen skall djurslakt följa en föreskriven metod för att köttet blir halal. Foto: Mostafa Meraji.

Utrikes

Belgien förbjuder halal- och kosherslakt

Publicerad 1/7/2019
Annons

I Belgien har det flamländska parlamentet med majoritet röstat för att förbjuda obedövad halal- och kosherslakt. Senare i år kommer även regionen Vallonien att förbjuda slaktmetoderna. I Sverige är det sedan tidigare förbjudet med obedövad slakt – däremot importeras fortfarande sådant kött.

För att uppnå halal och kosher måste ett djur slaktas och avblodas helt utan bedövning. Slakten innebär att strupen skärs av på fullt medvetna djur som därefter får förblöda. Enligt en fransk kartläggning kan det ta upp till elva minuter innan de panikslagna djuren dör av blodförlust.

Sedan den 1 januari i år förbjöds obedövad slakt i den flamländska regionen av Belgien. Tanken bakom lagen är att mildra smärtan för djuren i samband med religiös rituell slakt och därför krävs det nu bedövning innan ett djur slaktas.

Förbudet mot obedövad slakt har hyllats av djurvänner som menar att den religiösa slaktmetoden är barbarisk. I september senare i år kommer även regionen Vallonien i södra Belgien att förbjuda obedövad slakt.

Väcker även kritik
Religiösa företrädare av islam och judendom i Europa har kritiserat lagstiftningen för att inskränka religionsfriheten. Enligt muslimska ledare handlar det om en växande islamofobi.

Rabbinen Pinchas Goldschmidt är ledare för organisationen ”Conference of European Rabbis” och säger till israelisk media att det ”en sorgens dag för Europas judar, en sorgens dag för religionsfrihet i Europa”.

Flera länder i Europa har redan förbjudit de kontroversiella slaktmetoderna utan bedövning. Bland dem finns Sverige, Norge, Danmark, Island, Schweiz och Slovenien.

Svenskar äter utan att veta
Jordbruksverket i Sverige beskriver att obedövad slakt är förenat med lidande för djuren samt att de som utsätts för denna brutala slaktmetod är medvetna och känner smärta längre innan de förlorar medvetandet än vad man tidigare trott.

År 2010 skrev SvD om hur kött från plågade djur säljs i mataffärer i Sverige. Många svenskar äter i dag kött från djur som halal- eller kosherslaktats utan att veta om det. Enligt Åke Rutegård, tidigare direktör för Kött och charkföretagen, är det vanligt förekommande att sådant kött säljs som vanligt kött i Sverige.

En undersökning från SvD visade att ingen av landets största charkgrossister som bland annat ICA, Coop, Axfood kunde redovisa kontrollrapporter eller avtalstexter som garanterar att kött från djur som plågats ihjäl inte når de svenska konsumenterna.

Tidigare har Världen idag uppmärksammat att det säljs allt mer halal-slaktat kött i svenska butiker. Under år 2016 ökade mängden i ICA:s butiker med ungefär 20 procent. Även Coop ser en ökad efterfrågan på halal-kött.

SD vill förbjuda import
År 2017 skrev Sverigedemokraternas partisekreterare och riksdagsledamot Richard Jomshof en motion där han utifrån ett djurrättsperspektiv vädjade om att införa ett förbud mot att importera halal- och kosherslaktat kött som slaktas med metoder som avviker från svensk djurskyddslagstiftning.

Moderaterna vill tillåta halal-slakt
Tidigare moderatledaren och statsministern Fredrik Reinfeldt talade i ett inslag i SVT Nyheter för några år sedan sig varm för att tillåta halal-slakt i Sverige.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons