Den belgiska regeringen lovar, genom tillförordnade premiärministern Didier Reynders, skänka 30 miljoner euro av belgarnas skattepengar till den sydafrikanska ANC-regimen. Pengarna ska gå till finansiering av det hårt kritiserade projektet att, utan någon ekonomisk kompensation, beslagta vita jordbrukares mark och dela ut den till svarta som vill starta lantbruk.

Löftet gavs till Sydafrikas utrikesminister Lindiwe Sisulu vid ett möte i måndags. Vid en presskonferens efter mötet betonade Reynders att expropriationen av vita sydafrikaners mark behövs för att ”skapa balans”.

LÄS MER: Sydafrika påbörjar att beslagta vita farmares mark

Reynders slog också fast att han anser att ”det bästa sättet” som detta kan ske på är att beslagta marken utan ekonomisk kompensation. Detta för att markexpropriationen ska kunna genomföras ”smidigt”. Reynders betonade också att den belgiska regeringens ställningstagande i frågan och ekonomiska bidrag inte bör betraktas som ”på något sätt extremt”.

LÄS MER: ANC upprättade hemlig lista – 200 rika vita lantbrukares mark ska beslagtas

Sydafrikas utrikesminister Lindiwe Sisulu höll med men sade att omvärlden kanske måste ”utbildas” för att förstå varför det är rätt av hennes regering att beslagta jordbruksmark från vita. ”Kanske är vi missförstådda”, menade hon och förklarade att det rätta sättet att se på markbeslagen grundade på ägarnas hudfärg är som en ”omfördelning”.

LÄS ÄVEN: Våg av rasistiska mord mot lantbrukare i Sydafrika

Sisulu var tacksam för att den belgiska regeringen förstått detta och att den nu också lovat att bidra med 30 miljoner euro till projektet. Den sydafrikanska utrikesministern var däremot mindre glad åt man inte i USA ser lika positivt på den sydafrikanska ANC-regimens beslagtagande av mark, där bland annat president Donald Trump uttryckt kritik mot projektet.