Christian Sonesson (M) leder Staffanstorps kommun där Moderaterna har bildat en stark majoritet tillsammans med SD. Han anses driva en klassisk högerpolitik och har utmärkt sig för en hård kritik mot sitt parti på riksplanet. Genom åren har han utsatts för attacker från vänstern och journalistkåren. Nu ansluter sig även den skandalomsusade ordföranden för MUF Benjamin Dousa till Sonessons kritiker och riktar krav på hans avgång.

Den formella anledningen till kravet är en skattehöjning på 40 öre som aviserades redan i november ifjol. Det var dock först i måndags som Dousa uppmärksammade skattehöjningen i en ledarintervju i Sydsvenskan där han menar att Sonesson har blivit ”en sosse” och bör avgå om han inte rullar tillbaka skattehöjningen.

Dousa har publicerat sitt utspel även på Twitter – men få verkar vara imponerade av det. MUFs ordförande får en del kritik från sina partikollegor som ifrågasätter exempelvis varför han inte angriper M-styrda Danderyd som också nyligen höjt skatten.

Advokaten och M-kandidat till EU-valet Henrik Sundström menar att skatten egentligen bör höjas med en krona varje år i 20 år framöver för att bibehålla dagens nivå av välfärd samt att alla aktiva kommunpolitiker vet om det läget:

Han får stöd även från andra twittrare:

Moderaterna fick över 40% av rösterna i kommunen i det senaste valet. Sonesson svarar Dousa i ett inlägg på Facebook där han påpekar att skatten höjs från en mycket låg nivå samt att alla andra partier yrkade på en ännu större höjning. I inlägget skriver han bland annat följande:

”Staffanstorp satsar på kärnverksamheten, inte på allt åt alla. Vårt delansvar för samhällskontraktet är viktigt och det tänker jag inte tumma på. Jag anser att kommunens skatt ska vara så låg som möjligt och Staffanstorps skattesats är fortfarande den fjärde lägsta av Skånes 33 kommuner. Vi har dock ett ansvar, inte minst mot våra yngre och vår äldre kommuninvånare.”

Genom åren har Staffanstorps kommunalråd blivit känt genom en rad banbrytande utspel – bland annat inhysning av de nyanlända migranter som Migrationsverket anvisat till kommunen i husvagnar som ett billigt alternativ samt försök att införa egna patrullerande vakter som skulle ersätta frånvarande polis på kommunens offentliga platser. Samtidigt gick villapriserna upp i Staffanstorp medan de sjönk i resten av Skåne – något som kallades ”Sonesson-effekten” i sociala medier.

LÄS MER: Villapriserna stiger i Staffanstorp – trots sjunkande priser i Skåne

I slutklämmen ifrågasätter Sonesson Benjamin Dousas verkliga motiv och menar att han kan ha agerat på uppdrag av någon:

” Vårt land har onekligen kört fast. Vi har fortsatt en socialdemokratisk statsminister, färre poliser per capita än för fem år sedan, oförmåga att hantera islamistiska terrorister, skjutningar, våldtäkter och rån. En borgerlighet som inte vågat agera för att fälla en handlingsförlamad regering. Men 40 öre i Staffanstorp, det får MUFs ordförande att gå i taket. Såklart infinner sig frågan, på vems uppdrag agerar Dousa?”

Det är inte första gången som Dousa hamnar i blåsväder. Tidigare blev han inblandad i en våldtäktsskandal i förbundet och anklagades för att mörka övergrepp och skydda våldtäktsman. Trots detta fick han ett förnyat förtroende på posten som MUFs ordförande i höstas.

LÄS MER: Våldtäktsskandal i MUF: ordföranden Dousa poserade med misstänkt våldtäktsman på bild – visste om polisutredning 10 dagar innan

Vissa kommentatorer på sociala medier menar dock att det senaste angreppet mot Sonesson slutligen kan sätta punkt för Dousas politiska karriär.