I Sveriges Radio P1 Söndagsintervjun ger operasångaren Anne-Sofie Von Otter nu för första gången i Sverige en intervju efter att hennes make, teaterchefen Benny Fredriksson, drevs till självmord av journalister på den vänsterradikala boulevardtabloiden Aftonbladet. “Det tidningen gjorde är brottsligt” konstaterar Otter och brister under intervjun vid flera tillfällen i gråt när hon talar om sin avlidne make.
Det var i december förra året som Aftonbladet som en del i de omfattande #metoo-dreven beslöt att på löpsedlar och ett flersidigt reportage hänga ut Stockhoms stadsteaters mångårige chef Benny Fredriksson. Som grund för uthängningen hade tidningen ett antal anonyma uttalanden, varav många senare skulle visa sig vara rena lögner.
Bland annat påstods att Fredriksson skulle ha tvingat en kvinnlig anställd till att göra abort och ha utsatt andra för sexuella trakasserier. Inget av det var sant. Tidningen tecknade också utifrån en handfull anonyma vittnesmål en allmän bild av Fredriksson som en avskydd despot som alla var rädda för.
Otter berättar om hur Aftonbladets drev slog makens liv och därmed parets äktenskap i spillror. Benny Fredriksson hade byggt hela sitt liv och identitet kring teatern och nu var allt raserat. Han var chockad och förtvivlad över vad Aftonbladet hittat på om honom. Det var “en gigantisk käftsmäll” som “tog knäcken på honom” berättar Otter för Sveriges Radio.
Han sade upp sig från jobbet som chef på Stadsteatern och flydde landet genom att följa med hustrun utomlands på hennes turnéer. Otter beskriver hur maken snabbt förvandlades från en glad och positiv människa till en närmast apatisk zombie i ett djupt depressionstillstånd.
Han var livrädd för att återvända till Sverige och det var samma dag som paret skulle resa hem från Sydney i Australien, skärtorsdagen den 17 mars, som Fredriksson tog sitt liv på hotellrummet. Det var Otter som hittade honom men “alldeles för sent” som hon formulerar det. Maken var död och inget fanns att göra.
Innan självmordet hade Fredriksson drabbats av sömnstörningar och ville inte stiga upp på morgonen. Han blev folkskygg och rädd att bli igenkänd utomhus. Och under utlandsvistelsen övergick tillståndet i en fullt utvecklad depression.
Otter menar att det inte råder några som helst tvivel om att det var Aftonbladets skriverier som drev maken till självmord. Hon anser att tidningen begått “ett gigantiskt fel”.
Samtidigt menar hon att Aftonbladets artiklar bara utgör en del av den nya tidens näthat. Detta finns överallt idag i “vår tid som är ur led”.
Otter lägger skulden för makens självmord på Aftonbladet som tidning, på de journalister som skrev de lögnaktiga artiklarna och på de anonyma personer som matade tidningen med osanningar. Samtidigt säger hon att livet är för kort för att fortsätta vara arg.
Därför har hon valt att inte stämma Aftonbladet för förtal. Däremot följer hon noga den process som pågår om artiklarna i Pressens Opinionsnämnd där hon hoppas på en fällning.
Aftonbladet har gått ut med rättelser och ursäkter för de grövsta lögnerna men hävdar fortfarande att man i stort hade torrt på fötterna för att skandalisera Fredriksson. Något ansvar för teaterchefens självmord vill man inte ta på sig.
Aftonbladets skriverier om Fredriksson är bara ett – om än det med allvarligast konsekvenser – av många exempel på hur #metoo-journalistiken enligt många gick överstyr. Pressetiska regler, källkritik och andra principer som annars reglerar skrivandet anses ha fått stryka på foten i en allt snabbare snurrande yra där alla medier ville bräcka varandra i att med feministiska förtecken hänga ut sexistiska män.
Tidigare har ett stort antal ledande tidningar fällts för andra #metoo-skriverier där man gått långt över gränsen för det pressetiskt acceptabla. Nyligen fälldes även SVT, SR och TV4 för flera #metoo-relaterade uthängningar.