Som en av sina första åtgärder som nytillträdd miljöminister har Isabella Lövin (MP) drivit igenom att de automatiska bensinskattehöjningarna ska fortsätta som tidigare. Det innebär att det slopande av dessa höjningar som finns med i den M+KD-budget som nu gäller rivs upp i den kommande rödgröna vårändringsbudgeten.

Konkret handlar det om ett system där bensinskatten varje år automatiskt höjs med två procent över konsumentprisindex med syftet att kontinuerligt göra bensin dyrare relativt prisutvecklingen på andra varor. Innan förra valet lovade Socialdemokraterna att inte höja bensinpriset men gjorde det ändå när valet var över.

LÄS ÄVEN: Skatten på drivmedel höjdes igen 1 januari – Sveriges dieselpris är nu högst i hela EU

Den här gången sade man ingenting innan regeringsbildningen var i hamn, men nu står det klart att den rödgröna regeringen fortsätter på den inslagna vägen med kontinuerliga bensinskattehöjningar varje år.

LÄS ÄVEN: Bensinpriset nu över 16 kr litern – mer än 60 procent är skatt

Lövin motiverar höjningarna med hänvisning till det hon kallar ”klimatkrisen” som hon tror kommer att drabba alla.

Som belägg för att en sådan kris är i antågande nämner miljöministern den gångna sommarens torka och skogsbränder som hon poängterar ”drabbade inte minst landsbygden och bönderna”. Med den retoriken hoppas Lövin blidka de boende i glesbygd som är beroende av bilen och där de negativa åsikterna om höjd bensinskatt varit starkast.

Bensinskattehöjningarna utgör en del av den ”gröna skatteväxling” som Miljöpartiet men också Centerpartiet drivit på för. Den ingår som en av punkterna i den så kallade januariöverenskommelsen, JÖK, som ligger till grund för regeringsbildningen där den rödgröna minoritetsregeringen får parlamentariskt stöd från Centern och Liberalerna.

Den gröna skatteväxlingen innebär att förment miljöfrämjande skatter som de på bensin höjs med sammanlagt 15 miljarder kronor.

– Vi måste klara av omställningen på ett socialt hållbart sätt, kommenterade Isabella Lövin sin och regeringens politik i en intervju med SVT Agenda.