Låt Ryssland behålla de delar av östra Ukraina där det bor ryssar, och avsluta kriget. Det förslaget ger tidigare politikern, företagaren och mångmiljonären Bert Karlsson. Nu kallas han ”vatnik” av sina kritiker.
– Det skiter jag i! säger han till Samnytt.

Det är under söndagskvällen som Bert Karlsson spelar in ett avsnitt för sin Youtubekanal ”Berts värld”.

Det kommande amerikanska presidentvalet, batteritillverkaren Northvolt och ljugande invandrare är några av de frågor som behandlas i den knappt nitton minuter långa videon.

”Låt dem få det”

Ett av de ämnen han diskuterar är kriget i Ukraina. Där tycker Bert Karlsson att Ukraina borde avträda land till Ryssland, i utbyte mot att kriget får ett slut.

– De delarna som är mest ryssar, låt dem få det. Flytta över ukrainarna till det andra området istället, säger han i videon som setts av hundratusentals människor på olika plattformar.

– Det är enda sättet att få slut på det här enorma slöseriet med människor, fortsätter Karlsson.

Uppmaningen till Ukraina, från en tidigare svensk riksdagspolitiker, om att ge upp land till Ryssland rör upp ilskna känslor i sociala medier. Men Bert Karlsson säger till Samnytt att han inte läst vad folk skriver om honom och hans förslag.

– Det är så svårt att diskutera det här med folk. De har både rätt och fel, säger han.

– Putin kommer inte ge sig. Det kommer sluta med att han skjuter sönder allt, och så får de gå med på det ändå.

– Väst kommer inte kunna ställa upp med en massa pengar. Det kommer inte gå på sikt. Varför tror du det är kris i många länder? Tyskland, Frankrike, det är den här frågan det handlar om.

Som andra världskriget

Vissa menar att det Bert Karlsson föreslår är en typ av eftergiftspolitik, liknande den som bedrevs mot Adolf Hitler och Nazityskland under upptakten till andra världskriget. Något som han själv håller med om.

– Det är det definitivt. Hitler gav sig inte. Han lät hela landet gå under istället. Alternativet är att hela Ukraina ska bli helt förött, säger den 79-årige före detta politikern som dock inte vill trappa upp kriget genom att exempelvis skicka Nato-trupper.

Åtminstone inte just nu.

– Då är det världskrig vi håller på med. Vi kan vänta tills vi gjort upp de där gränserna, men håller Putin inte det då ska vi gå in direkt.

Så du tänker att vi ska låta Putin få de delar av östra Ukraina han har nu…

– Ja, sköter han det, och att det är slut, då har vi nått mycket. Då har vi räddat många miljoner människor.

Men om han inte gör det, tänker du att Nato ska gå in och förklara krig då?

– Ja, då måste Nato sätta in resurser mot honom om han inte respekterar det.

Kan inte lita på Putin

Bert Karlsson betraktar den ryske presidenten som mycket opålitlig. Men mest av allt fruktar han vad som skulle hända om kriget eskalerar ytterligare – exempelvis genom att Nato-trupp skickas till landet.

– Det går inte. Den killen kan göra vad som helst. Herregud! säger han.

Men varför ska man då lita på och sluta avtal med Putin?

– Nej, det kan du inte. Det går inte att lita på någonting. Det gick inte att lita på Hitler heller.

Så du tänker att Putin är som Hitler?

– Ja, absolut! Han kan inte ha sett en enda film om andra världskriget, så meningslöst det var. Han sköt sönder ett helt land.

Ändå vill du förhandla med Putin?

– Om han nu vill det. Det vet jag inte om han vill. Men enligt Viktor Orbán och Donald Trump så finns det ju möjligheter.

I sociala medier haglar de negativa omdömena om Bert Karlsson. ”Rysstroll”, ”förrädare” och ”gristryne” är några av dem. Någon uttrycker till och med att den före detta politikern borde skjutas.

En av kritikerna, den konspiracistiske bloggaren Lars Wilderäng, stämplar Karlsson som ”vatnik” – ett nedsättande epitet om personer som anses sympatisera med Ryssland.

– Det skiter jag i! Det är min åsikt här, svarar Bert Karlsson och avslutar samtalet eftersom han ska gå och köpa räkor.

Faksimil