gislaved-feat
Inrikes

BESLUT: Äldre i Gislaved ska bli utan läsk även framöver

Publicerad 5/5/2021
Annons

Det väckte stor uppmärksamhet och hård kritik om förmynderi när Gislaveds kommun nyligen förbjöd sin äldre invånare att dricka läsk. Kommunansvariga pudlade och kritiken blev för mycket för kostchefen som sjukskrev sig. Men nu har kommunen funderat ett varv till och beslutat att läskförbudet för de äldre blir kvar.

Enligt kommunens kostchefen, Eva Kullenberg, skulle de äldre på kommunens boenden fostras att lära sig skilja på vardag och fest och att dricka läsk ”tillför ingen kvalitet” menade hon. Bakom de hälsorelaterade argumenten framkom samtidigt att kommunen ville spara pengar på de äldre och hade gett kostchefen i uppdrag att utåt paketera detta på ett bra sätt.

Men hälsoargumenten, som många uppfattar som kränkande förmynderi mot de äldre, väckte i stället starkare kritik än om den indragna läsken presenterats som ett ekonomiskt sparbeting. Vreden hos allmänheten blev inte mindre när det också uppdagades att hundratals liter läsk som samlats in till de äldre kastades i soporna.

LÄS MER: Gislaveds kommun förbjuder läsk på äldreboenden

Bryter löfte om att häva läskförbudet

På kommunen försökte man gjuta olja på vågorna genom att backa från beslutet att neka de äldre läsk. ”De är vuxna människor som själva måste få avgöra vad de dricker till maten”, sade kommunstyrelsens ordförande Carina Johansson (C) i ett uttalande till media.

Men så blir det nu inte. Socialnämnden har i stället bestämt att läskförbudet för kommuninvånare som uppnått en viss ålder som infördes i februari ska vara kvar. När det gäller öl är kommunens äldre också förbjudna att dricka något starkare än lättöl.

I ett pressmeddelande skriver socialnämndens ordförande Inga-Maj Eleholt (C) att de äldre om de är friska nog att själva ta sig till en butik och själv betalar för det, kan få tillåtelse att ta in läsk på boendet och dricka den till maten. Det motsägs samtidigt av beslutet att destruera all läsk som samlas in av frivilliga.

I samma pressmeddelande beskriver nämnden allmänhetens och de äldres kritik mot läskförbudet som ”hot och trakasserier” och kallar den för ”oacceptabel”.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons