Efter att RFSL rekommenderat svensk idrott att barn upp till 18 år själva ska få välja lag eller grupp oavsett juridiskt kön har Svenska gymnastikförbundet beslutat att ta det ett steg längre.

Enligt RFSL:s rapport upplever transpersoner att de utestängs från idrotten då regelverk och ”slentrianmässig könsindelning” sätter stopp.

På måndagen presenterar Svenska gymnastikförbundets styrelse beslutet om att ”önskemål om att få tävla i annan tävlingsklass än den som följer det juridiska könet ska mötas” på förenings-, regional och nationell nivå upp till och med JSM-nivå.

LÄS ÄVEN: Transkvinnor ett bakslag för amerikansk kvinnoidrott

Generalsekreterare Pelle Malmborg vill med beslutet underlätta för transpersoner.

– Det är klart att det här i vissa fall kan komma att ifrågasättas, men jag kan tänka mig att de individer som tar de här livsbesluten möter väldigt mycket fördomar och utmaningar redan som det är. Så kan vi underlätta deras liv ett litet, litet uns – och se till så att alla är välkomna – är det det minsta vi kan göra, säger han till Dagens Nyheter.

Får konsekvenser

Hur rättvisa de nya reglerna blir beror enligt Åsa Ekdahl, medicinsk koordinator och utredningsansvarig för frågan hos Gymnastikförbundet, vilken disciplin det gäller.

– Om det är spänst och styrka som är en favör skulle det kunna få en viss konsekvens i någon disciplin. Är det i stället smidighet och rörlighet som är viktigt skulle det kunna få andra konsekvenser. Visst, man skulle kunna uppleva någon orättvisa någonstans, men å andra sidan kan det vara tvärtom på ett annat ställe.

LÄS ÄVEN: Stämning för att förhindra transkvinnors deltagande i löptävlingar

Gymnastikförbundet rekommenderar samtidigt sina föreningar att bland annat utbilda sig i hbtq-frågor och använda föredragna namn och pronomen.