Under stark påverkan av vänsterorienterad pedagogik infördes förbud mot skolbetyg i Sverige. Elever har tvingats gå sex år i skolan utan att få någon återkoppling på sina kunskaper. Efter omfattande kritik och den svenska skolans stora ras i internationella mätningar backar nu regeringen och dess stödhjulspartier och öppnar för betygsättning från i varje fall årskurs 4.
Ett begränsat försök har pågått sedan 2017 där en handfull skolor fått dispens från betygsförbudet och kunnat utvärdera sina elever redan från årskurs 4. Att ge betyg till elever även i lågstadiet har dock inte varit tillåtet.
En av de skolor som anmälde sig till försöket är bland föräldrar och elever omåttligt populära och framgångsrika Internationella Engelska skolan. Försöket har, som förväntat från förbudskritiskt håll, varit lyckat och nu ska alla skolor i landet få möjlighet att sätta betyg två år tidigare än hittills.
Upp till varje rektor
Enligt det förslag som regeringen och stödhjulspartierna lagt fram får dock inte föräldrar och elever rätt att kräva betyg. I stället blir det upp till varje skolas rektor att enväldigt besluta om betyg ska ges eller inte. Betyg i lågstadiet kommer att vara förbjudet även i framtiden.
Missa inte vårt PLUS-innehåll!
Rektorer hängivna den vänsterorienterade pedagogiken kan fortsätta att upprätthålla ett betygsförbud medan rektorer med en mer kunskapsinriktad skolpedagogik lokalt kan häva förbudet.
Riksdagen ska ta ställning
Förslaget föreläggs inom kort riksdagen att ta ställning till. Om det går igenom kommer elever i de skolor som väljer att ansluta sig få betyg i slutet av läsåret 2021.
Som i fallet med Internationella engelska skolan idag förmodas många föräldrar med fokus på att deras barn ska lära sig något i skolan att söka sig bort från skolor med betygsförbud och köa till de skolor som tillåter att elevernas kunskaper utvärderas.
Historik
Betygsförbud i den svenska skolan infördes 1994. Innan dessa hade eleverna rätt att få betyg under hela skolgången, från årskurs 1 till 9. 1994 beslöts att betyg endast fick sättas från och med årskurs 8. Efter negativa erfarenheter lättades förbudet 2011 då eleverna återfick rätten att bli betygsatta från årskurs 6.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.